Kígyóuborka és zöldbab, mindkettő csodás nyári finomság

5
CÍMKÉK uborka zöldbab
Kígyóuborka és zöldbab, mindkettő csodás nyári finomság
Az uborkalét külsőleg és belsőleg egyaránt használják. Ha megisszuk, kellemes üdítőhöz jutunk, emellett magas vitamin és ásványi só tartalma biztosítja számunkra a jó közérzetet.

Az uborka az egyik legegészségesebb zöldség, sőt, kiváló arcpakolási szer.
Az uborka jótékony hatása

Tápanyagtartalma miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős. Különösen magas a víztartalma (96%), emellett gazdag gazdag ballasztanyagokban, tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, A-, B1-, B2-vitamint, niacint, folsavat. Előnye, hogy nátriumban szegény és 10 dkg mindössze 15 kcal energiát tartalmaz. A legtöbb érték a héjában van, ezért érdemes nem viaszolt, nem vegyszerezett uborkát keresni, amit elég lemosni.

 

A kígyóuborka 26. heti piaci ára
A kígyóuborka 26. heti piaci ára


Ideális fogyókúrázóknak és vesebetegeknek, szem- és lábduzzadás ellen, de még reuma és köszvény ellen is. Jól hat a szervezet vízháztartására, segít a sejtekből kioldani a felesleges savakat és zsírokat, káros anyagokat.

Uborka: a szépségápolás szolgálatában

Szinte nincs olyan ember, aki ne tudná, hogy az uborka jótékony hatással van a bőrre. De ha mégis valaki kételkedne, akkor a friss természetes uborkalé bőrszépítő hatásáról mindenki meggyőződhet, ha rendszeresen alkalmazza arcpakolásokban. Minden korosztálynak ajánlható. A fiatalok bőrét még üdébbé teszi, a középkórúak ráncosodását késleltetheti, az idősebbek fáradt bőrét simíthatja, szinte visszafiatalítja.

 

Ideális fogyókúrázóknak és vesebetegeknek, szem- és lábduzzadás ellen
Ideális fogyókúrázóknak és vesebetegeknek, szem- és lábduzzadás ellen

 

Uborkapakolás

Két evőkanál uborkalét keverjünk össze két evőkanál tejszínnel vagy tejjel. A tejszínes uborkalébe mártsunk vattalapokat és helyezzük a letisztított arc-és nyakbőrre. Amíg a pakolás fent van, pihenjük le és relaxáljunk. A pakolást 15-20 percig hagyjuk a bőrön, aztán langyos, majd hideg vízzel mossuk le, utána használjuk a szokásos krémünket. Az uborka lágy belsejét az arc, a nyak és a dekoltázs masszírozásra is felhasználhatjuk, amelyet körkörös mozdulatokkal végzünk.
A fejbőr is igényli a vitaminos pakolást. Hajnövekedést elősegítő, hajhagymát tápláló pakolást készíthetünk uborkalével: két evőkanál uborkalevet, két tojássárgáját, 1 evőkanál ricinusolaj, 1 kávéskanál mézet keverjünk össze és kenjük be ezzel a masszával a fejbőrt. A pakolást 30-60 percig hagyjuk fent, aztán csalánsamponnal mossunk hajat.
Nagy hatású pakolást készíthetünk uborka- és sárgarépa reszelékből, amelybe belekeverünk egy evőkanál tejszínt vagy tejfölt. A kézhátra is kenjük a masszából.

Nem kell mindennap friss uborkát vásárolnunk, hogy mindig legyen otthon kozmetikai célra, elég egyet venni, s ebből naponta csak annyit vágjunk le, amennyi szükséges. A megmaradt részt hűtőszekrényben, vágott felével egy tányérra borítva tárolhatjuk.

Miért egészséges a zöldbab?

A bab sok vitamint tartalmaz, többek között B1-, B2- és B6-vitamint. Nagy mennyiségben tartalmaz ezen kívül káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat, valamint szaponint is, ami vízhajtó hatású, és pozitívan hat az emésztésre. Folsav, niacin és pantoténsav is jelen van a babfélékben, ezek a sejtanyagcserében vesznek részt, felelősek az egészséges bőr és haj képződésében. A bab oldható rostokat is tartalmaz, amelyek a vékonybélben megkötik az epeváladékot, így csökken a koleszterinszint.

A zöldbab 26. heti piaci ára
A zöldbab 26. heti piaci ára

 

Mivel a hüvelyesek összetett szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek a vékonybél különböző szakaszaiban szívódnak fel, nem egyszerre lépnek be a véráramba, tehát a vércukorszint állandó marad, és emiatt a bab különösen a cukorbetegeknek ajánlott.

Hogyan tároljuk?

Ügyeljünk a friss bab vásárlásánál arra, hogy a hüvely telt legyen, és ne legyenek rajta barna foltok. A bab nem tartható el sokáig – levegőtől elzárva 2 napig tárolható a hűtőszekrény zöldséges rekeszében.

 

A zöldbab sok vitamint tartalmaz
A zöldbab sok vitamint tartalmaz



Soha ne tároljuk a babot paradicsommal, banánnal vagy almával együtt. Ezek etilént fejlesztenek, és hatásukra a bab gyorsan „túlérik”. Mélyhűtve a bab egy évig tárolható. Szárítva, vagy konzervnek feldolgozva hűvös helyen évekig eltartható. A szárított babot tartsuk jól lezárt edényben.

 

Piaci árak - 26. hét


Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan figyeli a mezőgazdasági termények árait, köztük a zöldségekét és gyümölcsökét is. Hétről-hétre körbejárják a nagyobb piacok és bevásárlóközpontok zöldséges standjait és feljegyzik az árakat.

 

Német, lengyel piaci árak 26. hét

 

nemet_lengyel26
A TÁBLÁZAT NAGYBAN ITT TÖLTHETŐ LE >>

 

Nagybani piaci árak 26. hét

vertikalis26
A TÁBLÁZAT NAGYBAN ITT TÖLTHETŐ LE >>


forrás: vitaminsziget.com és natursziget.com

értékelés