Karfiol és uborka a mesés zsírdoktor!

5
Karfiol és uborka a mesés zsírdoktor!
A káposztafélék közül a karfiol rendelkezik a legmagasabb C-vitamin tartalommal, ami így a téli időszakban különösen fontos tulajdonsága.

 

Nálunk, Európában különösen népszerű a karfiol, mely nemcsak remek tápanyagforrás, nagy szerepet tölt be az egészséges táplálkozásban is, és jelentős a vitamintartalma.

A karfiol, ez a hazánkban is előszeretettel fogyasztott zöldségféle a Közel-Keletről származik. Már a görögök és a rómaiak is ismerték, és szívesen fogyasztották. A tizenhatodik században újra felbukkant, a genovai tengerészek hozták Itália területére, Franciaországban pedig csak a tizenhetedik század végén terjedt el. XV. Lajos például igen szerette a karfiolos fogásokat, uralkodása idején nevezték el á la Du Barry-nak, a növényből készült ételeket Madame Du Barry az ő egyik, ismert kegyencnője volt.

karfiol



Miért együnk rendszeresen karfiolt?

A karfiol kiváló tápanyagforrás: igen gazdag C-vitaminban, vitamintartalmát mélyhűtött állapotban is megőrzi. Ha valaki energiaszegény étrendet folytat, vagy cukorbeteg, jó barátja lesz a karfiol, hiszen alacsony az energiatartalma, elenyésző a szénhidrát-tartalma, de sok benne az ásványi só, az élelmi rost, kéntartalmú összetevői megvédik a szervezetet egyes betegségekkel, például a bélrák kialakulásával szemben.

 

A karfiol kiváló húspótló

A karfiolt fogyasztásának számos módja van. Népszerű húspótlóként, rántott vagy sült formában, de egytálételként, darált hússal keverve is: sokak kedvence a rakott karfiol. Nagyon finom a karfiolos leves, melyet hagyományos módon, de tejföllel ízesítve is készíthetünk. Lehet része salátáknak, ha előtte megfőzzük. Savanyúságként is fogyasztható.

 

44_karfiol2013

A karfiol 44. heti piaci ára

 

Nem sok ellenjavallata van, de ne fogyasszák azok, akik emésztőrendszeri megbetegedéssel küzdenek, mivel a karfiol magas rosttartalmú, ezért könnyen puffadást okoz.

Karfiolos receptek:

 


Uborka - a szépítő, gyógyító csodaszer

Egyik legegészségesebb zöldségünk az uborka. Nem csak arcpakolásként kiváló, de bőrtisztító hatása miatt is igen közkedvelt növény.

Manapság az egészséges táplálkozás fokozatos becsempészése életmódunkba mindenhol vezető téma lett - persze joggal. Igaz a mondás, hogy "Azok vagyunk, amit megeszünk", szervezetünk ugyanis a bevitt tápanyagokból építkezik. Mostanra a népbetegségek egyre szélesedő tárháza miatt egyre többen kezdik felismerni, hogy a tudatos reform táplálkozás elengedhetetlenül szükséges a betegségek elkerülése érdekében.

 

uborka


Egyértelműen a megfelelő táplálkozás alapját képezi a megfelelő mennyiségű és minőségű zöldségfogyasztás, melynek egyik nagyon fontos szereplője az uborka. Tápanyagtartalma miatt táplálkozás élettani szerepe rendkívül jelentős.

44_kigyoubi2013
A kígyóuborka 44. heti piaci ára

 

Víztartalma igen magas (96%), gazdag káliumban, foszforban, vasban, kalciumban, nátriumban, szénhidrátokban és A1, B1, B2, B6, C vitaminban is. Káliumtartalma segíti a veseműködést, tápértéke azonban csekély. Értékes anyagainak nagy része héjában található, ezért érdemes azt is fogyasztani.

értékelés