-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Magyarországon sok ember tisztában van azzal, hogy a mai civilizációs táplálék, az agyonpermetezett, mesterséges körülmények között előállított termék fogyasztása milyen károsan hat szervezetünkre, de anyagi helyzete nem engedheti meg a köztudottan drágább, de a hagyományos élelmiszerekkel szemben számos előnnyel rendelkező, egészséges bio-innentől kezdve- ökoélelmiszer vásárlását. Mik ezek az előnyök?
Aki tudja, hogy mit jelent az ökotermék, annak nem kell
ecsetelgetni pozitív tulajdonságait, de a laikusok számára fontosnak tartom a
fogalom megemlítését, mely egyben a termék előnyeire is rámutat. Az ökotermék
olyan növényi vagy állati eredetű élelmiszer, amelyet az ökológiai gazdálkodás
szabályainak megfelelően állítottak elő. Az ökológiai gazdálkodás mellőzi, ill.
tilalmazza, vagy korlátozza a környezetünkre és egészségünkre veszélyes
anyagokat, technológiákat Ökoélelmiszer előállítása során tilos a szintetikus
vegyszerek, gyomírtószerek, műtrágyák, növényvédő szerek használata, a
génmódosított szervezetek alkalmazása, állattartásban az antibiotikumok,
hozamfokozók, míg feldolgozás során a mesterséges adalékanyagok alkalmazása. Az
ökotermék tehát kiváló minőségű, szermaradványoktól mentes, ízletes,
beltartalmilag értékes élelmiszer. Egyetlen hátránya lehetne a már említett
drágaság, de ez nem magának a terméknek a hátránya, hanem azé a vásárlóé, aki
ezt nem engedheti meg magának hátrányos helyzete miatt.
A következőkben szeretném bemutatni a fővárosban található ökopiacok (Marczibányi tér, Újpest, Fővárosi Művelődési Ház), ill. a hozzájuk legközelebb eső konvencionális piacokon (Fény utca, Lehel tér, Fehérvári úti vásárcsarnok) kapható élelmiszerek jelenlegi minimális és maximális árait.
Termények |
Marczibányi |
Újpesti |
XI.ker-i |
zöldség |
|
|
|
brokkoli (kg) |
1100*-1400* |
1200*-1400* |
1400* |
burgonya (kg) |
200-500 |
300-500 |
300-500 |
cékla (kg) |
200-500 |
400 |
400 |
cukkini (kg) |
1400*, 1900* |
1900* |
1900* |
fejeskáposzta (kg) |
300-350 |
250-350 |
350 |
fejessaláta (db) |
250-400 |
300 |
- |
fokhagyma (db) |
60, 100 |
60 |
60 |
karalábé (db) |
150-300 |
250* |
250* |
karfiol (kg) |
1200* |
1200* |
1200* |
kelkáposzta (kg) |
400-450 |
350-450 |
450 |
lilahagyma (kg) |
400-600 |
600 |
600 |
lilakáposzta (kg) |
400-450 |
350-450 |
450 |
paradicsom (kg) |
700, 1200* |
1200* |
1200* |
petrezs. gyökér (kg) |
800-1000 |
800-900 |
800 |
póréhagyma (db) |
150-250 |
200* |
200* |
retek (cs) |
250-300 |
250 |
- |
sárgarépa (kg) |
200-400 |
300-400 |
400 |
sütőtök (kg) |
200-350 |
300-350 |
350 |
uborka (kg) |
1200*, 1700* |
1700* |
1700* |
vöröshagyma (kg) |
300-500 |
400-450 |
400 |
zeller (kg) |
400, 890* |
400 |
400 |
gyümölcs |
|
|
|
alma (kg) |
300-400 |
300 |
300 |
ananász (db) |
1600* |
1600* |
1600* |
avokádó (db) |
390*, 450(kg)* |
450(kg)* |
450(kg)* |
banán (kg) |
780*-800* |
800* |
800* |
citrom (kg) |
550*-700* |
700* |
700* |
kivi (kg) |
1000*, 150(db)* |
150(db)* |
150(db)* |
körte (kg) |
900* |
900* |
900* |
mandarin (kg) |
780*-1000* |
1000* |
1000* |
narancs (kg) |
520*-600* |
600* |
600* |
egyéb |
|
|
|
dióbél (kg) |
500-1700 |
1700 |
1700 |
méz (kg) |
1200-1500 |
1100-1300 |
- |
savanyúkáposzta (kg) |
450-500 |
500 |
500 |
szárazbab (kg) |
800-1200 |
700 |
700 |
tojás (db) |
33-40 |
30 |
- |
Termények (folytatás) |
Fény |
Lehel |
Fehérvári
úti |
zöldség |
|
|
|
brokkoli (kg) |
- |
298 |
780 |
burgonya (kg) |
118-168 |
98-140 |
118-180 |
cékla (kg) |
50-128 |
98-120 |
98-200 |
cukkini (kg) |
880 |
348-448 |
- |
fejeskáposzta (kg) |
68-98 |
68-78 |
68-100 |
fejessaláta (db) |
198 |
130-168 |
148-240 |
fokhagyma (db) |
30-50 |
198(kg) |
25 |
karalábé (db) |
150 |
100 |
140-200 |
karfiol (kg) |
198-240 |
198-248 |
248-360 |
kelkáposzta (kg) |
148-168 |
120-158 |
140-200 |
lilahagyma (kg) |
168-198 |
168-240 |
198-300 |
lilakáposzta (kg) |
98-128 |
78-128 |
118-200 |
paradicsom (kg) |
398-1200 |
248-428 |
398-700 |
petrezs. gyökér (kg) |
480-580 |
160-348 |
298-500 |
póréhagyma (db) |
100-128 |
30-60 |
90 |
retek (cs) |
- |
80-180 |
100 |
sárgarépa (kg) |
168-180 |
98-348 |
128-240 |
sütőtök (kg) |
150 |
150 |
200 |
uborka (kg) |
150-168(db) |
200-280(db) |
168-198 |
vöröshagyma (kg) |
168 |
148-168 |
148-200 |
zeller (kg) |
240-360 |
198-280 |
268 |
gyümölcs |
|
|
|
alma (kg) |
78-240 |
78-168 |
68-200 |
ananász (db) |
- |
600 |
600 |
avokádó (db) |
- |
300 |
350 |
banán (kg) |
218-260 |
168-248 |
198 |
citrom (kg) |
298-398 |
198-298 |
298 |
kivi (kg) |
198 |
168-268 |
198-348 |
körte (kg) |
298 |
298-328 |
298-400 |
mandarin (kg) |
128-398 |
148-298 |
248 |
narancs (kg) |
168 |
168-198 |
168 |
egyéb |
|
|
|
dióbél (kg) |
- |
760 |
1000 |
méz (kg) |
1100-1500 |
800-1200 |
900-1200 |
savanyúkáposzta (kg) |
280 |
200 |
260 |
szárazbab (kg) |
780-1380 |
300-500 |
600-700 |
tojás (db) |
18-22 |
18-22 |
18-24 |
Következtetések
Az ökopiacok közül a Marczibányi téri él leginkább a köztudatban. Ezért itt nagyobb a kereslet, tehát nagyobb a kínálat is. A nagyobb kínálat lehetővé teszi, hogy az árak szélesebb intervallumban mozogjanak. Ez mind árban, mind minőségben nagyobb választási lehetőséget nyújt a vásárlóknak.
A másik
két ökopiacról fiatalságuk miatt még ne mondható el ugyanez. Igaz, hogy a
választékban nincs hiány, minden beszerezhető, de a termelők kevesebb számban
jelennek meg, nincs akkora verseny, ami nem hat ki az árakra sem.
A biotermékek ára 2-3-szorosa a hagyományos módon
előállított (konvencionális) élelmiszereknék. Ennek magyarázata egyrészt az,
hogy vegetatív időszakon kívül az ökológiai gazdálkodó a választékbővítés
érdekében kénytelen olyan termékeket importálni, amelyek ilyenkor csak a
délebbi, melegebb éghajlatú országokban teremnek (pl. brokkoli, karfiol,
paradicsom, uborka, gyümölcsök, stb.). Ez sokkal költségesebb eljárás, mint a
hagyományos termesztés esetén engedélyezett üvegházi termesztés. Így, aki az év
nagy részében ökoterméket fogyaszt, annak télen sem kell lemondania a minősített
élelmiszerekről, leginkább a gyümölcsökről. Kapható ökoananász, -banán,
-narancs, -mandarin, stb. is az ökopiacon. Másrészt a magyarázat az, hogy az
ökotermék előállítási költsége magasabb, nagyobb energiabefektetést és
kézimunkaerőt igényel, a termésmennyiség elmarad a hagyományostól. Az
elkülönített tárolás és szállítás miatt nagyobb a helyigény, az ökogazgák kis
létszáma miatt nem alakul ki konkurenciaharc, ezért a termelők annyit kérnek
termékeikért, amennyit nem szégyelnek.
De miért is adnák olcsóbban, hiszen gondoljunk bele, hányan vannak, akik szükségleteik kielégítéséhez nem sajnálják a pénzt, vegyük például a dohányosokat, akik tudatában önpusztító szenvedélyüknek szinte bármennyit hajlandóak kiadni egy doboz cigarettáért. Az ökoterméket is azért lehet annyiért eladni, mert akik betegségük miatt nem nélkülözhetik, vagy akik felismerték előnyét, azok úgyis megveszik. Tehát a nélkülözhetetlen dolgoknak mindig is volt piaca.
Budapesten üzemelő ökopiacok helye és nyitvatartási ideje:
- II.
ker. Marczibányi tér Művelődési ház udvara:
szerda, szombat 7-13 h - Újpesti Ökopiac: IV. ker. Baross utca 105-107.:
szombat 7-14 h - TEMI Fővárosi Műv. Ház udvara: XI. ker. Fehérvári út 47.: péntek 14-18 h