Hogyan csávázzunk házilag?
A hajtatott növények palánta nevelését már télen el kell kezdeni. Csak akkor leszünk eredményesek, ha jó minőségű, csávázott magot vetünk, amik kórokozóktól, kártevőktől mentes palántanevelő földbe vannak ültetve. Hogyan csávázzunk otthon?

Amennyiben nem csávázott magot vásároltunk, akkor a csávázást házilag is elvégezhetjük.

A csávázás vegyszeres v. hőhatáson alapuló védekezés a vetőmag felületére tapadt, ill. belsejében levő kórokozók elpusztítására.

A csávázás lehet  vegyszeres, nedves, valamint száraz (por-).

A melegvizes csávázás a hőhatáson alapul. Nálunk az egyik legismertebb csávázási módszer a Linhart-féle kosaras csávázás.
A nedves csávázószer előírt töménységű oldatát nagyobb (1-2 hl) faedényben készítjük el. A vetőmagból kb. 25 kg-nyit mérünk egy  zsákvászonnal bélelt kosárba. A kosarat a csávázó-oldatba helyezzük, többszöri átkeveréssel biztosítjuk, hogy az oldat a vetőmagot teljes egészében jól benedvesítse. A folyadék felszínére kerülő szemeket le kell merni. A csávázási idő letelte után a kosarat kiemeljük, a csávázó-oldatot visszafolyatjuk és a magot ponyvára vagy a magtár előzetesen fertőtlenített padlójára tenyérnyi vastag rétegben kiterítjük és megszárítjuk. Ilyenkor nagyon kell ügyelni a növényvédőszer pontos kimérésére és egyenletes eloszlatására.

Ha az előírt mennyiségnél kevesebb szert adagolunk, hatástalan lesz a kezelés, túladagolás esetén pedig károsodhat a mag. Ahol lehetséges, célszerű a betegségekkel szemben ellenálló vagy toleráns fajták magját vásárolni, mert így később kevesebb gondunk lesz a növényvédelemmel.

A palántanevelés során rendszeresen jelentkező betegség a palántadőlés.

Kórokozói a Rhizoctonia solani és a Pythium de Baryanum gombafajok. Polifágok, tehát minden növényfajt megtámadnak.

értékelés