-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Érdekes tudnivalók a zöldborsóról
A zöldborsó feltehetőleg a Himalája árnyékából, Észak-Nyugat India síkságairól származik. Botanikailag ez a lágyszárú növény a Fabaceae család nemzetségéhez tartozik. Rendszertani neve Pisum sativum. Nevezik még angol borsónak és cukorborsónak is.
A zöldborsó gyorsan növekedő egynyári növény, amely mellé karót szoktak szúrni, hogy felfusson rá. Ez a növény a jó vízelvezetésű homokos talajt, a megfelelő nedvességet és a kissé hűvös éghajlatot kedveli. Tavasszal rövid kocsányon érnek be az 5-7,5 cm-es duzzadt, vagy tönött, egyenes vagy enyhén ívelt, egysoros, 2-10 ehető szemet tartalmazó hüvelyei. Az indák a növény zsenge felső hajtásai. Ízük hasonló a borsóéhoz és jól felhasználhatók saláták összetevőjeként. A cukorborsó olyan borsófajta, melynek éretlen hüvelyei teljes egészükben fogyaszthatók.
A zöldborsó hasznos tulajdonságai
- A zöldborsó az egyik legértékesebb hüvelyes zöldség. Tápláló, hasznos fitonutrienseket (növényi tápanyagokat), ásványi anyagokat, vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz.
- A babbal és a tehénborsóval összehasonlítva, a zöldborsónak viszonylag alacsony a kalóriatartalma. 100 g zöldbabban csak 81 kalória van, oldódó- és nem oldódó rostokat tartalmaz, mindezt azonban koleszterin nékül.
- A friss borsó nagyszerű folsav-forrás. 100 g-ban 65 mcg folsav van, azaz a napi ajánlott bevitel 16%-a. Ez a B-komplex vitamin a sejteken belüli DNS-szintézishez szükséges. A terhesség idején bevitt folsav segít megelőzni a velőcső-záródási rendellenességeket a magzatnál.
- A borsó gazdag aszkorbinsavban is (C-vitamin). 100 g borsóban 40 mcg C-vitamin van, ami a napi szükséglet 67%-át fedezi. A C-vitamin egy erős, természetes, vízben oldódó antioxidáns. A C-vitaminban gazdag zöldségek erősítik a szervezet ellenállóképességét a gyulladásokkal szemben, és kisöprik a káros szabad gyököket a testből.
Zöldborsós saláta |
- A zöldborsó fitoszterolokat, ezen belül leginkább béta-szitoszterolt is tartalmaz. Az erre vonatkozó tanulmányok kimutatták, hogy a hüvelyes zöldségek, a gyümölcsök és a gabonafélék növényi szterolokban gazdagok, ezek segítik alacsony szinten tartani a szervezet koleszterinszintjét.
- A borsóban jelen van a K-vitamin is. 100 g friss levélben 24,8 mcg K-vitamin van, ami 21%-a a napi ajánlott mennyiségnek. A K-vitaminról megállapították, hogy potenciális szerepe van a csonttömeg-építésben, a csontok oszteotrofikus tevékenységének támogatása által. Bizonyítást nyert az a tény is, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél a K-vitamin korlátozza az agyi idegek károsodását is.
- A friss zöldborsó ezenkívül tartalmaz még megfelelő mennyiségű antioxidáns flavonoidokat is, például karotint, luteint, ls zeaxanthint, valamint A-vitamint is ( 100 g-ban 765 egységnyit, ami a napi szükséglet 25,5%-a). Az A-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges nyálkahártya és bőr számára, de a látásban is fontos szerepet tölt be. A flavonoidokban gazdag élelmiszerek fogyasztása védelmet nyújt a tüdő- és szájüregi rák kialakulása ellen.
- A borsó B-komplex vitaminokban is gazdag, mint például a pantothénsav, niacin, tiamin, piridoxin. Ezen túlmenően e zöld magvak gazdag ásványianyag-források is, tartalmaznak kalciumot, vasat, rezet, cinket, és mangánt is.
Borsó kártevők: borsómoly és borsótripsz>>
A zöldborsó kiválasztása és tárolása
- A zöldborsó nemcsak frissen, az érési szezonban fogyasztható. Szárított magvait és a belőle készült őrleményt az év bármely szakában megvásárolhatjuk.
- Friss borsó vásárlásakor figyeljünk, hogy a hüvelyek legyenek egészségesek, súlyosak, maggal teltek. Kerüljük a ráncos felületű, vagy túlérett, megsárgult borsóhüvelyeket.
- A zöldborsót legjobb frissen, leszedés után azonnal fogyasztani, mert cukortartalma hamar átalakul keményítővé. Ha mégis tárolnunk kell, tegyük magas páratartalmú hűtőszekrénybe, ahol még 2-3 napig megőrzi frisseségét.
Elkészítés és tálalás
Bontsuk ki a hüvelyeket és szabadítsuk ki a zöld borsószemeket.
Íme néhány tipp a borsó elkészítéséhez:
- A borsót készíthetjük más zöldségekkel keverve, például burgonyával, sárgarépával, céklával, hagymával, articsókával, stb. Számos fogást készíthetünk ily módon. (Szalonnás rizottó zöldborsóval - RECEPT)
- A borsóleves is nagyon ízletes és tápláló étel.
- A zöldborsó gyakori összetevője a téli szezon ínycsiklandó ételeinek az Indiai szubkontinensen is. Ezeket az ételeket fűszerek, fokhagyma, hagyma, koriander és paradicsom hozzáadásával készítik.
- Végezetül foglaljuk össze a friss, nyers zöldborsó tápanyagtartalmát 100 grammra számítva.
Borsóleves |
Tartalom |
Tápérték | Ajánlott napi bevitel |
Energia | 81 Kcal |
4% |
Szénhidrátok | 14,45 g |
11% |
Protein | 5,42 g |
10% |
Zsírok | 0,40 g |
2% |
Koleszterin | 0 ml |
0% |
Rostok | 5,1 g |
13% |
Tartalom | Tápérték | Ajánlott napi bevitel |
Folátok | 65 mcg | 16% |
Niacin |
2,090 mg |
13% |
Pantothénsav |
0,104 mg |
2% |
Pyridoxin | 0,169 mg |
13% |
Riboflavin | 0,132 mg | 10% |
Thiamin | 0,266 mg |
22% |
C Vitamin | 40 mg | 67% |
E Vitamin | 0,13 mg |
1% |
K Vitamin | 24,8 mcg | 21% |
Elektrolitok | Tápérték | Ajánlott napi bevitel |
Nátrium | 5 mg | < 1% |
Kálium | 244 mg | 5% |
Ásványi anyagok |
Tápérték | Ajánlott napi bevitel |
Kalcium |
25 mg | 2,5% |
Réz |
0,176 mg | 20% |
Vas | 1,47 mg |
18% |
Magnézium | 33 mg | 8% |
Mangán | 0,410 mg |
18% |
Szelén | 1,8 mcg | 3% |
Cink | 1,24 mg | 11% |
Növényi hatóanyagok |
Tápérték | Ajánlott napi bevitel |
Béta-karotin |
449 mcg | -- |
Béta-krypto-xanthin | 0 mcg |
-- |
Lutein-zeaxanthin |
2477 mg |
-- |