A tök, ami nem csak főzeléknek jó...

5
A tök, ami nem csak főzeléknek jó...
Tökből nem csak tökfőzelék készülhet. Ez az olcsó, és szinte egész évben hozzáférhető alapanyag kiváló alapja olyan lekvároknak, ahol az alapanyag íze adott, de állaga nem alkalmas lekvár készítésére. Tök alapú lekvárból készíthetünk fajéj, vanília, vagy akár kávélekvárt is. De a tök más módszerekkel is bevihető a mindennapok étkezéseibe.

MUSTBAN FŐTT TÖK

A tököt felszeleteljük, belső magos részét és külső héját levágjuk úgy, hogy csak a belső része maradjon. Ezt kb. 2 ujjnyi kockákra, daraboljuk, és 15 percre meszes vízbe rakjuk (3 l víz¬be egy diónyi meszet teszünk). Ezután többször váltott hideg vízben jól átmossuk. Egy liter mustot lábosba öntünk, 8-10 szem egész borsot, egy kávéskanálnyi sót teszünk hozzá, felforraljuk, és annyi tökkockát teszünk bele, amennyit a must ellep. Csak addig főzzük, amíg a tökbe egy fogpiszkálót könnyen beleszúrhatunk, de ne legyen túl puha. A mustban hagyjuk kihűlni. Ezután üvegekbe rakjuk, a tetejére egy borsónyi benzoesavas nátriumot szórunk, lekötjük, és hűvös helyre tesszük. Nem kell kigőzölni. Kiváló befőtt!

 

tok_ecetben

Fotó: innen

TÖK ECETBEN

A gyalult tököt enyhén besózzuk, ha kezd levet ereszteni, kinyomjuk, és vízzel leöblítve lecsurgatjuk. Közben gyengén ecetes vizet forralunk és hagyjuk kihűlni. A lecsurgatott tököt tiszta konyharuhára tesszük, és másik ruhával jól leszárítjuk, azután üvegekbe rakjuk úgy, hogy az üveg háromnegyed részéig teljen meg. Az üvegeket nyakig felöntjük a kihűlt ecetes vízzel, erősen lekötjük és kb. 10 percig, gőzöljük.

 

FŰSZERES TÖKLEKVÁR>>

Címlap fotó innen!


 

segitokesz_novenyvilag_konyv

MEGJELENT

 

Megjelent a Herbáció magazin legfrissebb 46. száma, és a különszám is „Ajándékok növényekből” címmel.

Továbbá elkészült a magazin eddigi 12 évének legjobb receptjeiből a válogatáskönyv „Segítőkész növényvilág” címmel.

Mindhárom kiadvány kapható az újságárusoknál. www.herbacio.hu

www.herbacio.hu

 

értékelés