Szokatlan egzotikus zöldségek - 1. rész

Szokatlan egzotikus zöldségek - 1. rész
Csendes forradalom van a veteményes kertben. A sárgarépa helyet készít az olyan különlegességeknek, mint a cukorgyökér, eperparéj vagy a pozdor. De ott van még a perui Oca és Yacon burgonya (inkaburgonya) is. Az egzotikus tökök, tomatillók és édesburgonyák is csatlakoznak a zöldség termesztő repertoárunkhoz.

Amaránt (Amaranthus)

Bangladesben például az amaránt egy állandó termény a zöldséges kertben. 'Dugi' néven ismerik, és számos fajtáját termesztik,  a friss leveleket a spenóthoz hasonlóan fogyasztják. Az íze is hasonlít a spenótra. Keress olyan fajtákat ami alkalmazkodik a hűvösebb éghajlathoz : az „Annapurna" egy magas, elegáns növény.

Termesztése: A chili magok könnyen visszaszorítják az amarántot, ezért várd meg a májust a magok ültetésével.  Válassz egy napos, védett részt a kertedben, és homokos talajba ásd a magokat, így szabad elvezetése lesz a víznek, ami nagyon fontos az amaránt számára. Az elején lehet nehezen akar akar megindulni, de légy türelmes: ha elindul akkor könnyen fog nőni. A friss hajtásokat gyakran szedd le, hogy többet hajtson a növény.

Elkészítése: Az amaránt úgy készül, mint a spenót – tökéletes enyhén párolva, vajban megforgatva vagy olajban, sült ételekben keverékként. De nyersen is fogyasztható salátaként.

 

amarant

Amaránt

 

Balzsamkörte (vagy keserűtök)

Keserűtökként is ismert, az ázsiai konyha már évek óta használja. Elbűvölő növény: olyan mint egy vaskos, enyhén körte alakú uborka, mélyen bevágott levelekkel. Sárga, cukkini szerű virágait kicsi, bibircsókos gyümölcs követi. Akkor igazán érettek ha narancsos-vöröses a színük, könnyen hasadnak, és megmutatják a piros gyümölcsöt.

Termesztése: a balzsamkörtének az üvegház melegére és elegendő karóra van szüksége, hogy kússzon. Hintsd el a magokat májusban egy napos ablakpárkányra, majd ültesd el az üvegház széleinél. A gyümölcsöt addig kell leszedni, amíg még zöld. Ahhoz, hogy elfogyaszthasd a belsejét, várd meg, amíg megérik és megnyílik az édes, piros belső része: Dél-kelet Ázsiában ezt nyersen fogyasztják a salátákban.

Elkészítése: Akár a padlizsán esetében, ha 10 perccel az elkészítés előtt megsózod, akkor veszít a keserűségéből. Majd vékonyan szeleteld fel, és hirtelen süsd át sertéshússal együtt, vagy currys krumplival főzd meg, majd adj hozzá zsírszegény joghurtot.

balzsamkorte
Balzsamkörte

 

Kínai articsóka

Akár egy sápadt, gyöngyszemekkel teli szá, a kínai articsóka gumók nagyon különleges zöldségnek néznek ki. Meglepő lehet, hogy mennyire könnyű termeszteni. Ezeket a tuskó alakú növényeket kezeld úgy, mint a csicsókát. Hagyd a földben egész télen, és mindig csak annyit szedj, amennyire szükséged van.

Termesztése: Tavasszal ültesd el a gumókat, lehetőleg a kert egy napos részén, 30 cm-re egymástól. Locsold és gondozd rendszeresen, és vigyázz a kártevőkre - a kínai articsóka hajlamos a levéltetűre és más rovarokra. A hajlatok alkalmasak arra, hogy alatta fejlődjenek a rovarok. A gumók csak a virágzás után fejlődnek ki, és ha nem ásod ki, akkor következő évben újra kihajtanak.

Elkészítése: A dudoros gumót kicsit nehézkes tisztítani, de nem kell meghámoznod: diós ízt fog kölcsönözni a leveseknek.

 

kinai-articsoka
Kínai articsóka

 

Kígyótök

Ha egy igazi beszédtémát akarsz termeszteni, próbáld ki ezeket az ehető ázsiai tököket a hosszú, csavarodó zöld termésével. Megtudhatod, hogy miért is kapta ezt a nevet. Bangladesben ez a féktelen inda a fákra csimpaszkodik fel. Sokkal visszafogottabb a hidegebb éghajlat, de még így is szédítő mennyiségű termése van. A termése pépes ízű, hajtása is finom. Párold, akár a spenótot, vagy hirtelen süsd át.

Termesztése: Májusban vesd el az üvegházban, majd június közepétől ültesd ki egy napos, védett helyre. Gondoskodj elegendő karóról. A kígyótök jól érzi magát a  melegházban, habár így nem sok hely marad más növények számára!

Elkészítése: Vágd a gyümölcsöt ketté, és kanalazd ki a magvakat, vágd nagy darabokra, majd főzd chili paprikával és curryvel.  A hajtásokat párolni is lehet.

 

kigyotok
Kígyótök

 

Eperparéj (Chenopodium capitatum)

Az eperparéjt német szerzetesek hozták Angliába az 1600-as években. Nem lehet eldönteni, hogy zöldség vagy gyümölcs.  Le kell szedni a leveleket, akár csak a spenót esetében, de az évszak végén látványos, édes, piros gyümölcsöket kezd el növeszteni minden egyes levélnél.

 

eperparej
Eperparéj (Chenopodium capitatum)

 

Termesztése: Vesd el az eperparéjt szakaszosan már kora tavasztól, vagy márciusban és majd tovább is. A friss leveleket rendszeresen szedd le salátába, de majd később hagyd a növényt nőni és gyümölcsözni. Ha hagysz néhány gyümölcsöt a leveleken, akkor magától szétszórja a magokat. Tépd le azokat amiket nem szeretnéd, hogy jövőre kikeljen.

Elkészítése: Hajítsd a korai leveleket és a gyümölcsöt dresszinges üvegecskébe, keverd össze mustárral , használd  színes és csípős salátához. Esetleg párold, akár a spenótot. A gyümölcsöt meg lehet enni nyersen, de pitét is lehet készíteni belőle.

 

Következő oldal >>

értékelés