Mit kell tudni a rebarbara használatáról? - 1. rész

Mit kell tudni a rebarbara használatáról? - 1. rész
A rebarbara zöldség, gyümölcs vagy dísznövény? Igazából egy nagyon díszes zöldség, amit többnyire gyümölcsként készítenek és fogyasztanak el. A rebarbara egy szezonális, gazdagon termő növény, amit a hosszú rostos száráért termesztenek, és aminek különleges édes-keserű íze van.

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) rövid bemutatása

 



 

A szedés fő évszaka a tavasz

magvetésből csak két-három év múlva lesz kifejlett tő. A tövekről a levelek szedését már március közepén meg lehet kezdeni és május végéig folytatni. A leveleket csavarással törjük, és nem vágjuk, egyszerre lehetőleg ne kopasszuk meg a bokrot.

Általános tudnivalók a rebarbaráról

A rebarbara egy nagy, dús levelű növény, amelynek magassága és szélessége 40-60 cm. A levélnyeléért termesztik, de dísznövényként is használható, főleg a piros és sárga változata. Sokan a pirosat részesítik előnyben, az íze és kinézete miatt, bár a zöld színű termékenyebb, mint a piros.

Csak a szára fogyasztható. A levelei mérgezőek, és szedéskor el kell őket távolítani. A levelei egy oxálsav nevű vegyi anyagot tartalmaznak, ami mérgező, hashajtó hatású.

 

 

Figyelem! a megfagyott rebarbara ehetetlenné válik. Ha a töve nem egyenes és egészséges, ne együk meg. A fagy a növényben lévő mérgező anyagot a levélnyélbe juttathatja. A rebarbara leveleit komposztként is használhatjuk, még ha enyhén mérgező is a fagy következtében. Az oxálsav kristályok elszivárognak a földben jóval azelőtt, hogy más növények felszívnák őket.

Hűvös éghajlatú területeken jobban terem, mert 4,5 Celsius fok körüli hőmérsékletre van szüksége. Lehet egyévi növényként is termeszteni, - olyan melegebb éghajlatokon, ahol van némi tél - ha a palántát nyáron, illetve késő ősszel ültetjük el, és a következő évben kora tavasszal kiültetjük. Ám a túl nagy meleg vékony leveleket és levélszárakat eredményez.

értékelés