Konyhakert | 2020.04.15 | édenkert.hu Karantén kertészkedés az erkélyen: mit ültessünk? Ha már van egy kicsi erkélyünk, nem kell lemondanunk a saját zöldségről, ráadásul értelmes elfoglaltságot nyújt "karantén" idején. Mit és hogyan ültessünk? RÉSZLETEK
Kígyóuborka, a nők legjobb barátja Vágta rá nyomban szakértőnk a: mire jó az uborka kérdésre. A somolygás láttán pontosított: nem csak élelmiszer, hanem elterjedt házi kozmetikum is! RÉSZLETEK
Milyen a fekete, vörös és sárga lencse? - receptekkel A szilveszteri menü elhagyhatatlan eleme a lencseleves vagy lencsefőzelék, ami az új évben sok szerencsét, sok boldogságot, vagy esetleg sok pénzt hoz. Amennyit eszünk, annyit. RÉSZLETEK
Mi fán terem a padlizsán (Solanum melongena)? Amikor életemben először ettem muszakát - bő 20 éve is van annak -, nem igazán foglalkoztam az összetevőivel. Finom volt, és kész. Csak jóval később tudtam meg, hogy az egyik hozzávaló a padlizsán. Akkor meg annak kellett utánajárni, mi fán is terem ez a zöldség. RÉSZLETEK
Gondolatok a kaporról Tudtátok, hogy a középkorban boszorkányok varázslatai, szemmel verés, bájital ellen alkalmazták? Hogy az ókorban pénz helyett az adót kaporban is lehetett fizetni, olyan nagy értékűnek tartották? RÉSZLETEK
Mi a finom zöldborsó (Pisum sativum) termesztésének titka? Semmihez nem fogható, amikor leszedünk néhány borsóhüvelyt és megízleljük friss, édes zamatát. A borsó vetését az utolsó nagy fagy után már el is lehet kezdeni. RÉSZLETEK
Hogyan termesszünk padlizsánt? A padlizsán népies nevei: kék paradicsom, török paradicsom, tojásgyümölcs egyre kedveltebb zöldségféle hazánkban. Főleg házikertben termesztjük, lássuk, ennek trükkjeit! RÉSZLETEK
A medvehagyma (Allium Ursinum) termesztése és felhasználása A medvehagyma többnyire félárnyékos, fák alatti részeken, árnyékos erdőkben érzi jól magát, de ott is felehető, ahol a tél folyamán jól átnedvesedett a talaj. Ha a feltételek adottak, sűrű szőnyeget alkotnak, és nagyon invazívak. Lássuk, mire használhatjuk fel, és hogyan termeszthetjük a medvehagymát! RÉSZLETEK
Hagymát hagymával-avagy a legnépszerűbb hagymafajták Kabos Gyula örökzöld mondása hűen tükrözi a magyar ember kapcsolatát a hagymával. Valamilyen formában minden nap asztalunkra kerül, zöldségként vagy fűszerként, nyersen vagy szárítva, esetleg por formájában. Évente – állítólag - 7-8 kg-ot is megeszünk hagymából. Az általánosan használt vöröshagymán kívül, azonban még vannak számunkra kevésbé ismert hagymafélék, amelyekkel a modern receptekben egyre gyakrabban találkozhatunk. RÉSZLETEK
Miért a világ legdrágább fűszere a sáfrány? A történelem egyes korszakaiban, a sáfrány drágább volt az aranynál. Napjainkban is, a sáfrány a legdrágább fűszer a világon. A fűszerek közül a konyhában a sáfránynak kiváltságos helyzete van, hisz csodákat tehet az ételeinkkel. Lássuk! RÉSZLETEK
A fekete retek (Raphanus sativus) A fekete retek (Raphanus sativus) elég furán néz ki, ennek ellenére meglepően sok betegség enyhítésére és kezelésére használható. Ismerkedjünk hát meg ezzel a közismert (vagy nem) zöldséggel! RÉSZLETEK
Kiskutya védőoltása: milyen oltások kellenek egy kölyökkutyának? A kutyusok immunrendszere nincs felkészülve a nagyvárosokban felerősödött fertőzőképességű vírusokra, baktériumokra, azért szükséges rendszeres oltásuk. RÉSZLETEK
Hogyan kommunikálnak a lovak? A lovaknak nem beszélnek. Tapintás, szaglás, testbeszéd és vicces hangok útján kommunikálnak az emberekkel és más lovakkal. RÉSZLETEK
Amit a drótszőrű magyar vizsláról tudni kell A fajtát a rövidszőrű magyar vizsla és a drótszőrű német vizsla keresztezéséből hozták lére, szigorú szelekció mellett. RÉSZLETEK