-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Útmutató a gyógy-, és fűszernövények fagyasztásához
- Frissen szedett növényeket használjunk tárolásra
- Fagyasztás előtt tisztítsuk meg a növényeket: a növényt alaposan mossuk meg, rázzuk le róla a nedvességet, majd helyezzük egy vágódeszkára és hagyjuk teljesen megszáradni. Ezt követően már rakhatjuk is műanyagzacskóba és mehet a mélyhűtőbe.
- Aprítsuk fel az alábbi fajokat fagyasztás előtt (snidling, kapor, petrezselyem és a citromfüvet)
- A visszazárható fagyasztózacskók vagy a kisméretű műaynag edények a legalkalmasabb tárolóeszközök, de akár jégkocka tartóba is adagolhatunk
Jégkockatartóban fagyasztott gyógynövényeket is zacskózhatunk |
Rakjuk felcímkézett és légmentesen zárható zacskókba, így tároljuk a fagyasztóban. Fontos, hogy a zacskó lezárása előtt préseljük ki belőle az összes levegőt. Általában a felengedésükre sincs szükség használat előtt.
Egy másik ízletes ötlet a gyógynövények lefagyasztására az, ha krémet készítünk belőlük. Keverjünk össze 1/3 csészényi olajat 2 csésze gyógynövénnyel és turmixoljuk simára. A krém nagyon szépen megfagy egy lezárt tégelyben vagy akár egy jégkockakészítőben is. Itt is ügyeljünk a légmentes zárásra. Ha úgy tartja kedvünk, a rendes hűtőben is eláll egy hétig. Télen nagyon kellemes, friss ízhatást biztosítanak ételeinknek. A következő növények mind kitűnően alkalmasak ilyen krémek elkészítésére: bazsalikom, turbolya, koriander, kapor, édeskömény, majoránna, menta, petrezselyem, rozmaring, zsálya, borsfű, tárkony.
Jégkockatartóban egyszerű a fagyasztás |
A gyógynövények még dekoratív jégkockáknak is alkalmasak, így feldobják a bulikon az italokat. Fagyasszunk le epret és a levelét, mentahajtásokat, szagos müge hajtásokat jégkockáknak.
Ehhez először forraljuk fel a vizet, hogy teljesen tiszta legyen.
Várjuk meg, amíg kihűl, aztán töltsük fel vízzel a formák alját és fagyasszuk le.
Ezt követően helyezzük bele a kiválasztott növényeket, rendezzük el azokat ízlés szerint, és ismét töltsük fel vízzel a forma tetejéig, és mehet is újra a fagyasztóba.
Jól fagyasztható növények
Vannak növények, melyek aromaanyagaikat a fagyasztás során is megőrzik. Egyszerűen tisztítsuk meg a leveleiket, hagyjuk megszáradni, majd tegyük légmentesen zárható tasakokba. Tegyünk próbát az alábbi növényekkel:
- bazsalikom
- borágó
- snidling
- kapor (jobb fagyasztva, mint szárítva)
- citromfű
- menta
- oregánó
- zsálya
- borsfű (téli és nyári egyaránt)
- sóska (jobb fagyasztva, mint szárítva)
- szagos müge
- tárkony
- kakukkfű