Miért a világ legdrágább fűszere a sáfrány?

5
Miért a világ legdrágább fűszere a sáfrány?
A történelem egyes korszakaiban, a sáfrány drágább volt az aranynál. Napjainkban is, a sáfrány a legdrágább fűszer a világon. A fűszerek közül a konyhában a sáfránynak kiváltságos helyzete van, hisz csodákat tehet az ételeinkkel. Lássuk!

A sáfrány, arany- narancssárga színű és a sziglice nevű kék virág bibéjéből nyerik. Törökországból származik. Csupán 0,08 gr eléréséhez nagyon sok bibe összegyűjtésére van szükség, és ez a gyűjtés csak kézzel végezhető.

Emiatt  olyan drága fűszernövény. A sáfrányból készült tea kiváló idegnyugtató.

Sáfrány virága

 

Hogyan használjuk a sáfrányt?

A sáfrányt összezúzott por formában vagy a szálakban árusítják. A legideálisabb, ha a sáfrányszálakat vásárolunk, mert így rögtön észrevehető, ha nem eredeti sáfrányt árulnak. A sáfrányos szeklicének ugyanis hasonló bibéi vannak, mint a sáfránynak, de ezek pirosabbak, hosszúkásabbak és egyáltalán nincs aromájuk. A Curcumát a sáfrány helyett szokták árulni, de könnyen megkülönböztethetjük, mivel más a színük és az illatuk is.

 

sáfrány szárítva

 

A sáfrány a konyhánkban

A sáfrányt ősidők óta használják az ételek ízesítésére, színezésére, valamint nagyon fontos összetevője, a paéllának, a bouillabaissenek, a milánói rizottónak, és természetesen a sáfrányos süteményeknek. A sáfránnyal fűszerezik a kagylókat, a halakat valamint a szószok, mártások alapvető összetevője. A sáfrány szálakat összetörve meleg vízbe helyezzük, és az így ízesített folyadékot hozzáadjuk az elkészítendő ételhez a receptünk szerint. Szárítsuk meg a sáfrányt a sütőben, és utána összedörzsölve azoonal az ételünkbe is szórhatjuk. A szálak sötét narancsszínűekre változnak a szárítás után. Egy késhegynyi elég egy négy személyes ételadag befűszerezéséhez.

safrany_legdragabb_fuszer

Figyelem: Nagyon ügyeljen arra, hogy csak a Crocus sativus bibéiből készült növényt fogyassza, mivel, a másik az őszi sáfrány (Colchium autumnal) mérgező!

Recept ajánló:

értékelés