-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A sáfrány, arany- narancssárga színű és a sziglice nevű kék virág bibéjéből nyerik. Törökországból származik. Csupán 0,08 gr eléréséhez nagyon sok bibe összegyűjtésére van szükség, és ez a gyűjtés csak kézzel végezhető.
Emiatt olyan drága fűszernövény. A sáfrányból készült tea kiváló idegnyugtató.
Hogyan használjuk a sáfrányt?
A sáfrányt összezúzott por formában vagy a szálakban árusítják. A legideálisabb, ha a sáfrányszálakat vásárolunk, mert így rögtön észrevehető, ha nem eredeti sáfrányt árulnak. A sáfrányos szeklicének ugyanis hasonló bibéi vannak, mint a sáfránynak, de ezek pirosabbak, hosszúkásabbak és egyáltalán nincs aromájuk. A Curcumát a sáfrány helyett szokták árulni, de könnyen megkülönböztethetjük, mivel más a színük és az illatuk is.
A sáfrány a konyhánkban
A sáfrányt ősidők óta használják az ételek ízesítésére, színezésére, valamint nagyon fontos összetevője, a paéllának, a bouillabaissenek, a milánói rizottónak, és természetesen a sáfrányos süteményeknek. A sáfránnyal fűszerezik a kagylókat, a halakat valamint a szószok, mártások alapvető összetevője. A sáfrány szálakat összetörve meleg vízbe helyezzük, és az így ízesített folyadékot hozzáadjuk az elkészítendő ételhez a receptünk szerint. Szárítsuk meg a sáfrányt a sütőben, és utána összedörzsölve azoonal az ételünkbe is szórhatjuk. A szálak sötét narancsszínűekre változnak a szárítás után. Egy késhegynyi elég egy négy személyes ételadag befűszerezéséhez.
Figyelem: Nagyon ügyeljen arra, hogy csak a Crocus sativus bibéiből készült növényt fogyassza, mivel, a másik az őszi sáfrány (Colchium autumnal) mérgező!