Szerencsét hoz a szilveszteri mákvetés?

5

A mák hidegtűrő növény, ezért a magját minél korábban kell a finoman elmunkált talajba elvetni. De vajon tényleg hatásos-e a szilveszteri mákvetés?

A szilveszteri mákvetés szerencsét hoz?


Szerencsét hoz a szilveszteri mákvetés?

A mák nemcsak a gyógyszeriparban fontos, a sütőiparban is keresett termék. Sajátságos íze, magas olajtartalma (40- 56%) és fehérjetartalma (18-22%) teszi értékessé. Vas- és magnéziumtartalma egyedülállóan magas.

Az egyik legfontosabb munkafázis a vetés. Hamarosan közeledik majd a kikelet, a mákvetés ideje. A mák hidegtűrő növény, ezért a magját minél korábban kell a finoman elmunkált talajba elvetni. A vetésidő február vége, március eleje. A vetési mélység 1-2 cm között optimális. A mélyebb vetés a talajfelszín cserepesedését követően az állomány teljes kipusztulásával járhat. Rosszul előkészített területen pedig gyomosodás léphet fel.

Hazánkban a mák fontos élelmiszer- és gyógynövénynek számít. Ausztrália nekünk, magyaroknak köszönheti, hogy a nyolcvanas évek közepére a világ egyik legnagyobb morfin-előállítója lett. 1932- ben ugyanis Kabay János magyar gyógyszerész egy olyan szabadalmat nyújtott be, melynek révén nagyságrendekkel emelkedett a máknövényből kinyerhető alkaloidmennyiség, így a közismert morfium mennyisége is. Az eljárás hatékonyságának híre külföldre is eljutott, a Kabay-házaspár a módszert tíz országban szabadalmaztatta. A szabadalmat használó Ausztráliában szobrot emeltek a magyar vegyésznek.

Szerencsét hoz a szilveszteri mákvetés?

Miért nem érdemes mákot lopni?

Mákot lopni (karcolni) nem érdemes. A tolvajnak ugyanis ki kell várnia a június-július közepét, hogy érett gubókat találjon. Először csak karcolni tudja a gubókat, utána fél nap múlva vissza kell mennie, hogy begyűjtse a kifolyó és beszáradt máknedvet (ez az ópium). Ráadásul egyszerre csak nagyon kis mennyiséget tudna így "szüretelni".

A begyűjtött ópium nem tisztán tartalmazza a morfint, hanem rengeteg egyéb szerves anyag és alkaloid társaságában, melyek többféle kellemetlen mellékhatást okoznak az ópiumfogyasztónak. Ezért lopás helyett egyszerűbb elmenni a diszkóba (vagy egy dealerhez), és megvenni a legmegfelelőbb anyagot..

 

Kívánom tehát, idén is legyen elegendő mákunk!


Forrás: Haszon.hu

értékelés