Hogyan szárítsunk fűszernövényt? - Útmutató 3 lépésben

5
Hogyan szárítsunk fűszernövényt? - Útmutató 3 lépésben
Jó ha a fűszerkertünket „be tudjuk vinni” télire is a konyhánkba. De ez leginkább csak úgy lehetséges, ha valahogyan „tartósítjuk” az aromás alapanyagokat az ételeink ízesítéséhez. Erre a legjobb megoldás a szárítás. Egyszerű, és garantáltan finomabb és tisztább, mint amit sokszor a boltban kapunk!

1. Kössük csokrokba a zellerzöldet, petrezselymet, zályát, majoránnát, bazsalikomot - amit szeretnénk szárítani- és tegyük szellős, meleg helyre - nem jó a tűző nap, mert elveszítik a színüket - és szárítsuk a növényeket zörgősre.

2. A kisebb leveleket, virágos hajtásokat - például a kakukkfű, majoránna - terítsük szét tiszta, vékony vásznon és néha-néha forgassuk meg, rázogassuk meg. Így szárítsuk addig, amíg összemorzsolható lesz.

bazsalikom levél és virág

bazsalikom szárítóban

3. A megszárított fűszereket tegyük jól záródó edénybe és már csak annyi a teendőnk, hogy fénytől védve tároljuk.

megszárított bazsalikom

 

Szárítás aszalógépben

Ha nincs a lakásban olyan szellős, meleg hely, ahol kiszáríthatnánk a növényeket, akkor elekrtromos aszalógéppel pillanatok alatt elkészíthetjük a saját fűszereinket. Annyi csak a feladat, hogy az aszalótálcát ki kell bélelni konyhai papírtörlővel, és arra ráhelyezni a szárítani kívánt friss növényeket. Fajtától függően 4-6 óra alatt el is készül. Ezután már csak össze kell morzsolni a növényeket (hajtsuk össze a papírtörlőt, amin száradtak és morzsoljuk össze benne.)

Egy egész fűszertartó szettet megtölthetünk a saját készítésű, tiszta -portól és szennyeződésektől mentes- aromás fűszereinkkel.

értékelés