Fahéjveszély? Ellenőrizzük a csomagolást

Fahéjveszély? Ellenőrizzük a csomagolást
Nem minden fahéj egyforma - hívták fel az európai egészségügyi szervezetek a fogyasztók figyelmét egy potenciális karácsonyi veszélyforrásra.

Fahéjveszély? Ellenőrizzük a csomagolást
A karácsonyi fahéjas süti akár mérgező is lehet, ugyanis a fahéj nem mindig "fahéj". Az utóbbi, kicsit tudománytalan megjegyzést a következő sorok megmagyarázzák.

Fontos tudni, hogy az európai piacokon, üzletekben és az élelmiszeriparban kétféle fahéj kapható: a Ceyloni fahéj és a Cassia fahéj.

Mi a fahéj?

A valódi  fahéj a Cinnamomum verum (másnéven C. zeylanicum) nevű, kis termetű, örökzöld fácska kérge. A babérfélék családjába tartozó fa Sri Lankán és India déli részén őshonos. Közepes méretű levelei oválisak, fürtös virágzata, zöld, kellemetlen illatú. Centiméteres, bíborszínű bogyótermése egyetlen magot tartalmaz. A fűszer illatát a kéreg illóolajai adják.

A valódi fahéjban kevesebb a káros anyag

Fahéj-fűszert azonban a Cassia nevű (Cinnamomum aromaticum), szintén babérféle fa kérgéből is lehet készíteni. Míg a valódi fahéj csak a belső, vékony kéregrészekből készül, a Cassia fahéj a teljes kéregből, így fásabb, vastagabb, és erősebb illatú a fűszere. Nem csoda, hogy a szupermarketek általában a tömegesebb és olcsóbb Cassia fahéjat árulják.

 

fahej_cassia

 

Az utóbbi időben nyilvánosságra került, hogy a fahéj tartalmazhat egy mérgező (rákkeltő), kumarin nevű vegyületet. A Ceyloni fahéj, melyet jellemzően Sri Lankán termelnek, csak igen kis mennyiségben tartalmaz kumarint. Ezzel szemben a Cassia fahéjat Kínában, Vietnamban és Indonéziában termelik s ezt a fajtát az európai élelmiszeripar magas kumarintartalmúként tartja számon.

Mi a kumarin?

A kumarin egy növényi anyagcseretermék, amely sok fűfélére, az illatos galajra és a pillangósvirágú növényekre jellemző. Parfümök illetve kozmetikai készítmények összetevője. Élelmiszeripari felhasználására egyre több jogszabály vonatkozik, ugyanis több kísérlet bizonyítja mérgezőségét.


Hogyan ismerjük fel a Cassiát?

Fahéjveszély? Ellenőrizzük a csomagolást
S itt rögtön felmerül a kérdés, hogy miként ismerjük fel, hogy melyik fajta mérgező és melyik fajta (majdnem) ártalmatlan. Ami a fahéjporokat illeti: meg kell bíznunk az élelmiszeripar adataiban. Itt érdemes megjegyezni, hogy míg a svájci előírások kötelezik a gyártókat, hogy a csomagoláson a származási helyet is feltüntessék, addig a legtöbb európai országban nincs ilyen szabály.

Viszonylag könnyű felismerni a fahéjrudakat tartalmazó celofán csomagokat: amíg a Cassia fahéjcsomag szinte mindig egy darab, viszonylag vastag összegöngyölt fahéjtekercset tartalmaz, addig a Ceyloni fahéjcsomag metszetén látszik, hogy több vékonyabb réteget tartalmaz, melyek szivarszerűen rudakká vannak összesodorva.

A történethez persze hozzá tartozik az is, hogy a Ceyloni fahéj sokkal drágább, mint a Cassia. A kumarinról viszont ismeretes, hogy erős méreg, mely az emberi szerveket, például a májat károsíthatja, s mindezen felül állatkísérletek utalnak rákkeltő mivoltára. A svájci Bundesamt für Gesundheit a karácsonyi időszakban figyelmeztetést adott közre, hogy a lakosság ne vigye túlzásba a fahéjas ételek fogyasztását.

Fahéjveszély? Ellenőrizzük a csomagolást
A hivatal azt is javasolta, hogy a gyerekek naponta legfeljebb 4 fahéjcsillagot egyenek és 75 gramm fahéj tartalmú müzlinél ne fogyasszanak többet.

Ezek alapján azt a következtetést vonhatjuk le, hogy legyenek fenntartásaink a fahéjas élelmiszerekkel mindaddig, amíg nem tisztáztuk a fahéj fajtáját és az adott élelmiszeripari termék kumarintartalmát.

A cikk a K-Tipp nyomán Felix Neuenstein és az édenkert.hu közreműködésével készült.

értékelés