-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A bazsalikom igen változatos növény, levelei lehetnek aprók, de nagyok is, zöldek vagy ibolyás színűek. Az ajakosak családjába tartozik, így rokona a mentának, szurokfűnek, majoránnának, levendulának is. Az egyetlen biztos ismertetőjegye, ami nem téveszthető össze semmivel, a rendkívül jellegzetes, aromás illata. A húsos szár egyes részei még a leveleknél is több illatanyagot tartalmaznak.
A bazsalikom termesztése a kertben
Magról vethető növény, elegendő a kert melegebb pontjain egy centi mélyen a földbe dolgozni magvait, miután az utolsó reggeli fagy veszélye is elmúlt. A lakásban, apró cserépben elő is nevelhetjük, s így tavasszal már egy fejlett palántát ültethetünk ki a szabadba. A nagyobbacska növények dugványozhatók, sőt hajtásaik meg is gyökereztethetők. Ha a növény fejlődése közben néha visszacsípjük a csúcshajtást, akkor a bazsalikom bozótosan, elágazódásokkal gazdagon fejlődik, s talán még élete is meghosszabbodik kissé.
A bazsalikom termesztése a konyhaablakban
A cserépbe vetett bazsalikom nagyon hasznos a konyhában, hiszen folyamatosan használhatjuk leveleit fűszerként, friss illata belengi a szobát, s üde levelei mediterrán hangulatot keltenek a konyhaasztal körül. Akár a virágboltokban vagy bevásárlóközpontokban kapható cserepes bazsalikomot is továbbnevelhetjük, csak arra kell vigyáznunk, hogy a hazaszállítás kínját túlélje, illetve elegendő tápanyagot kapjon fejlődéséhez. A szobanövényekhez használt tápoldatot a szobában nevelt bazsalikom is meghálálja, és új leveleket növeszt a konyhában felhasználtak helyett.
A bazsalikom, mint fűszer
A bazsalikom fűszeres illata leginkább a szegfűszeghez hasonlít, édeskés, de egyben tartalmazza az ajakos-rokonságnál megszokott gyantás frissességet. A szárított levelek íze a majoránnára emlékeztet, azonban friss lombja sokkal zamatosabb annál; új életet lehel a paradicsomsalátába, kitárulkozik tőle az olasz tésztaszószok ízvilága is. Legyünk ínyencek, és frissen használjuk a bazsalikomot. A főzéskor csak az utolsó percekben keverjük az ételbe.
A paradicsomos ételek mellett az finomra vágott bazsalikom a majonézhez is passzol: kiváló öntetet készíthetünk egy sült halhoz készült öntetbe keverve. Díszítésként minden salátán kellemes ízű meglepetést szerezhetünk friss hajtásaival.
Mivel a bazsalikom íze szárítva nem annyira sajátságos (és szárítva úgyis mindenhol kapható), érdemes fagyasztva tartósítani frissességét. Alufóliára rétegezve, vékony rétegben a mélyhűtőbe raktározva bármikor elővehető, s kiválóan adagolható, törhető marad. Akár a jégkocka-tartóba is adagolhatunk belőle, így a levesbe, pörköltbe csak bele kell dobnunk a megfelelő mennyiséget.
A bazsalikom, mint gyógyszer
Állítólag enyhébb fogfájásra, ínygyulladásra is kiváló a bazsalikom főzete. Az öblögetésre használatos teához nyolc közepes méretű és korú levelet használjunk, amelyeket aztán egy pohárnyi lobogó vízzel forrázzunk le. A szájban lévő tályogot a nyersen szétrágott bazsalikomlevél gyorsan elmulasztja.
Fürdővízbe téve frissítő hatást érhetünk el, természetes módon. A levelei és virágai potpourrinak is megfelelők. Kerti sütögetésnél a tűzbe dobva szárát, füstje elűzi a szúnyogokat, a konyhaajtó közelébe szárítás céljából akasztva pedig távol tartja a legyeket. Csak hinni kell benne!
Bálint András