CÍMKÉK babér fűszerek
Babér (Laurus nobilis)
A babérleveleket ősszel szedik és napon szárítják. Egészben főzik levesekben, mártásokban, káposztában és egytálételekben.

Babér (Laurus nobilis)

Babérfélék családja

 

baberlevel

 

Jellegzetességei:

A babér örökzöld, bokor- vagy fatermetű fűszer és dísznövény. Bőrszerű, aromás levelei vannak. Sárgás-fehér virágzatát  követően fekete bogyótermést hoz. Közép-Európában a növény nem fagytűrő. Dézsás növényként neveljük.

 

baber_virag

 

Felhasználása:

A babérlevelekt ősszel szedik és napon szárítják. Egészben főzik levesekben, mártásokban, káposztában és egytálételekben. Őrölt formában fűszerkeverékek összetevőjeként használatos. Az egész levelek ecetbe és pácokba használhatók. A babér zöldje állandó összetevője a fűszercsokornak (bouquet garni), amelyet csak belefőznek az ételekbe. A szárított babérleveleket fénytől védve kell tárolni és legfeljebb két éven belül felhasználni.

zoldfuszerek_a_konyhaban

 

Élettani hatása:

A babérlevélnek étvágyfokozó és emésztést segítő hatása van. Éterikus olajából reumagyógyszerek készülnek.

 

 

 

 

Részlet Zöldfűszerek a konyhában c. könyvből.

 


értékelés