Szaruliszt vagy szaruforgács, a csodatevő földjavító

Szaruliszt vagy szaruforgács, a csodatevő földjavító
Nincs még egy olyan szervestrágya, amelynek akkora jelentősége lenne a biokertészkedésben, mint a darált szarvasmarhapatából gyártott, tartós hatású tápanyagforrásként használt szaruliszt vagy szaruforgács.

Miért olyan jó a szaruliszt?

 

A szarulisztet a talajban élő mikroszervezetek bontják le olyan anyagokká, amelyeket a növények képesek felvenni - elsősorban nitrogénné. (A szaruliszt kb. 12-14% nitrogént tartalmaz, ami különösen a nagy tápanyagigényű növények számára nélkülözhetetlen, mint pl. a kukorica, paradicsom, saláta, stb.)

 

szaruliszt

 

Mivel ez a folyamat meglehetősen sokáig tart - ez az egyik előnye a vérliszttel összehasonlítva-, ezért több héten keresztül szolgáltatja a nitrogént a bomlásban lévő szaruliszt. Ennek egyik következménye az intenzívebb levélnövekedés, növényfejlődés. Viszont - mivel a lebontásához mikroszervezetekre van szükség - kizárólag ott használható eredményesen, ahol semmi nem tette tönkre a működő talajéletet.

 

A lassú bomlásából ugyanakkor az következik, hogy gyakorlatilag nem lehet túladagolni. Kiindulópontként egy maroknyi szarulisztet számolhatunk növényenként (uborka, paradicsom), illetve erkélyláda-méterenként. Ültetéskor kell a talajba dolgozni.

értékelés