Gyümölcsfaültetési kisokos

5
Gyümölcsfaültetési kisokos
Idén a hagyományos őszi gyümölcsfaültetés helyett az enyhe tavaszi időjárás lehetővé teszi a március végi, április eleji munkálatokat. A tavaszi ültetéskor azonban van pár dolog, amit feltétlen szem előtt kell tartanunk, ha azt akarjuk, hogy megmaradjon és teremjen a fa.

A jelenlegi tendencia szerint a faiskolákból a növények leghamarabb októberben kerülhetnek ki, így a csemeték csak november elején, közepén jutnak el a termelőkhöz. Az ősz utolsó hónapja viszont általában nem szolgál ültetéshez ideális körülményekkel, ezért sokan kényszerülnek arra, hogy a téli fagyokat elkerülve, tavasszal kezdjék meg a munkálatokat. Dr. Szabó Tibor, az MKSZN tudományos főmunkatársa 5 pontban foglalja össze, mire figyeljünk a rendhagyó, tavaszi ültetés során.

 

„Az őszi ültetés azért maradt meg a köztudatban, mert régen a faiskolák 2 éves oltványokat adtak ki, amelyek hamarabb befejezték a vegetációt, mint a mostanában forgalmazott 1 éves oltványok. A 2 éves növényeket már októberben kiültethették a termelők, így a csemetéknek volt elég ideje megfelelő gyökérzetet ereszteni és felkészülni a hidegre. A gyakorlat azonban azt mutatja, a jelenleg forgalmazott, kevésbé ellenálló, fiatalabb oltványok kiültetését érdemesebb ősz helyett tavaszra ütemezni.” – magyarázta Dr. Szabó Tibor.

 

Gyümölcsfaültetési kisokos

 

1. Talajhőmérséklet


A sikeres ültetéshez nem elég, hogy a talajjegesedést elkerüljük. Ahhoz, hogy a növény életképes maradjon, legalább 8-10 °C-os földbe kell ültetnünk. A talaj hőmérséklete természetesen összefügg a levegő hőmérsékletével, ezért amíg nem melegszik fel az idő nagyjából 10-15 °C-ra, felesleges ültetéssel próbálkoznunk, hisz nem indul meg a növény gyökeresedése.

 

2. Csonthéjasokat elő!


Vannak olyan gyümölcsök, amelyeket nem is érdemes hagyományos módon ősszel kiültetni. Mivel a csonthéjasok meglehetősen érzékenyek a téli időjárási viszontagságokra, ajánlott őket tavasszal beszerezni a faiskoláktól, és melegebb földbe ültetni. Tehát ha őszibarackot, kajszibarackot, meggyet vagy cseresznyét akarunk ültetni, pár héten belül elérkezik a cselekvés ideje.

 

3. Számít a méret


Ültetéskor az sem mindegy, mekkora teret adunk a facsemetének. A gödör kiásásakor vagy fúrásakor fokozottan kell ügyelni arra, hogy az kétszerese, háromszorosa legyen az oltvány gyökérzetének, illetve hogy a növény pont olyan mélyre kerüljön, mint a faiskolában volt, hogy ideális lehessen a gyökerek fejlődése.

 

4. Gyökerek igazítása


Tavaszi ültetéskor külön figyelmet kell fordítani a gyökerek metszésére. Az őszi eljárással szemben ilyenkor csak a végét kell egy kicsit visszavágni. A gyökérmetszésre azért van szükség, hogy megszabaduljunk a törött gyökérvégektől, és segítsük a hajszálgyökerek fejlődését.

 

Gyümölcsfaültetési kisokos

 

5. Felkupacolás


Ültetéskor mindig hangsúlyos momentum a talajtaposásos tömörítés után az öntözés. A frissen kiültetett facsemete akár 10-20 liter vizet is elbír, ám hogy az öntözővíz ne párologjon el róla egy napsütéses tavaszi délutánon, fel kell kupacolni a növényt. A titokzatos kifejezés azt jelenti, hogy a facsemete köré földhalmot építünk, amely segít megőrizni a talaj nedvességét. Ez az ideiglenes földkupac aztán 2-3 héten belül eltávolítható.

 

+ 1 Ne főzzük meg a gyökereket!


Ha mindenképpen trágyázni szeretnénk a földet, amelybe ültetünk, nem szabad elfelejteni, hogy az oltvány gyökerei nem érintkezhetnek a trágyával. A trágya és a gyökérzet között feltétlen földréteget kell képezni, ugyanis a gödör betemetésekor a trágya elkezd bomlani, akár 60-70 °C-ra is felmelegszik, ezen a hőmérsékleten pedig a 15-20 cm földdel el nem választott gyökerek egyszerűen megfőnek.

értékelés