A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: big_pic

Filename: controllers/article.php

Line Number: 2057

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: img_path

Filename: controllers/article.php

Line Number: 2065

Hogyan metsszük az almafánkat? - Gyümölcsfák - Gyümölcs
5
Hogyan metsszük az almafánkat?
Az almafa rendszeres metszésével fenntarthatjuk annak termőegyensúlyát. A metszés folyamata nagyban változik az évszak és a kívánt eredmény függvényében. Ezzel a módszerrel tetszésünk szerint alakíthatjuk a fa koronáját. 

Az almafa metszésének fontossága

 

A téli metszés sűrűbb, a nyári pedig ritkább lombozatot eredményez.

Az almafa metszését már az ültetést követő első időszakban el kell kezdeni és a fa kipusztulásáig rendszeresen kell végezni. Az újonnan ültetett fákat tavasszal, még a rügyek megjelenése előtt meg kell metszeni. A talaj fölött 91 centiméternyire kell megmetszeni, mert, ezáltal elősegíthetjük az oldalsó ágak megjelenését. Amikor az új hajtások elérik a 7,5 - 10 centiméteres hosszúságot, le kell őket vágni úgy, hogy csak minden fél méteren egy maradjon.

 

 

A kifejlett almafák metszését télen kell elvégezni.


Ez elősegíti az új hajtások megjelenését egészen addig, amíg el nem érjük a kívánt méretet. A koronáját sudaras alakúra szokták alakítani, ami azt jelenti, hogy minden fél méteren egy, a törzsre merőleges ágakból álló szint található. Az ilyen alakzatú fák esetében a napfény az alacsonyabban lévő leveleket és gyümölcsöket is eléri.

Amint elértük a megfelelő méretet, az almafa metszését nyáron is el lehet végezni. Ezáltal az új hajtások elsatnyulnak, és így a fa egyetlen feladata a gyümölcsök termelése lesz. Az almafán termő gyümölcs gyakran olyannyira súlyos, hogy az nem bírja el. Emiatt sok alma hull le a földre, de a legjobb megoldás, ha mi magunk szedjük le őket. Metszés közben szedd le a gyümölcsöket is úgy, hogy minden 10-15 centiméteren csak egy maradjon, mert ezáltal a termés nagyobb és egészségesebb lesz.

értékelés