Ne dobjuk ki a narancshéjat, készítsünk belőle narancslikőrt!

5
Ne dobjuk ki a narancshéjat, készítsünk belőle narancslikőrt!
A mindenki által ismert és kedvelt gyümölcsnek, a narancsnak a megszárított külső héja (Aurantii cortex) szolgáltatja a közkedvelt aromájú ízesítőt, melyet különböző édességek, cukrászati termékek és likőrök készítésénél használnak fel. A kereskedelemben kétféle - édes és keserű - változatban kapható, aszerint, hogy mire akarjuk felhasználni. 

Készítsünk narancshéjból narancslikőrt!

 

A narancs külső rétegét, a jellegzetes sárga színű héját a kereskedelemben - színe alapján - flavedó-nak nevezik. A belső réteg fehér, taplószerű, amit albedó-nak neveznek.

A narancs értékes része a flavedó, mert ebben vannak az illóolajtartók. Tartalmaz illó olajat, keserű anyagot, karotinoidot, narancssavat.

 

narancs_likor

 

Nagyon jó ízjavító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító. Itt említjük meg a kürasszókérget, amely a nyugat-indiai szigetcsoport egy részén termő különleges narancsfajta héja. Ebből készítik a híres Curacao (küraszó) néven ismert likőrt.

 

Narancslikőr receptje:


3 nagy, érett narancs héját vékonyan lehámozzuk úgy, hogy a fehér belső réteg ne maradjon rajta. Összevagdalva egy nagy üvegbe rakjuk, és ráöntünk 1 liter 70 %-os alkoholt. Néhány napig állni hagyjuk, miközben néhányszor felkeverjük. 80 dkg cukrot 6 dl vízzel sziruppá főzünk, és ha kihűlt, az alkoholos narancshéjhoz öntjük.

Néhány napig így is állni hagyjuk, majd leszűrjük és üvegekbe töltjük. Nagyon finom! Érdemes kipróbálni!

Szereted a narancs illatát?

 

narancs_disz

Még több karácsonyi narancsos dísz itt>>

 

kandrozott_narancs

S a kandírozott narancshéjat? Itt a recept>>

 

Még több narancsos recept, melyek akár karácsonyi menü részeként is helyt állnak:

értékelés