5
Cseresznye, a roppanós egészség!
Májusban már ehetünk cseresznyét, persze a főszezon kicsit később jön, de a korai fajtákat már ekkor csemegézhetjük! Tegyük is, mert roppant egészséges!

Itt van a cseresznyeérés ideje, együnk belőle minél többet! Mindegy, hogy lekvár, kompót, lé, pálinka, süteménybetét, gofrifeltét, vagy egyszerűen, nyersen fogyasztva – a cseresznye nemcsak remek ízű, hanem egészséges, zsírszegény és vitaminnal teli.
Cseresznye metszése >>

Kalória, tápanyagok

Kalória szinte nincs a cseresznyében: 100 gramm meggy kalóriatartalma pl. 22 kcal, a cseresznyéé 52 kcal. A cseresznyének nincs utóérése, ezért éretten szedik, és célszerű hamar elfogyasztani. Két-három napig tartható hűtőszekrényben, utána megbarnul és élvezhetetlenné válik. Evés előtt óvatosan mossuk meg egy edényben, mivel vékony héja erős vízsugár alatt hamar felszakad. A cseresznye héja alatt sok egészséges anyag rejtőzik. Különösen az alábbiak értékesek:

  • B-vitamin
  • C-vitamin
  • folsav
  • vas
  • kálium
  • kalcium
  • magnézium

A fentieken kívül, mint minden gyümölcsben, másodlagos növényi anyagok is találhatók a cseresznyében, melyek az immunrendszert erősítik. Aki akar, nyugodtan ihat vizet a cseresznyefogyasztás után. Legfeljebb annak fáj a hasa, aki túl sok cseresznyét evett, ugyanis mint minden gyümölcs, ez is puffadást okozhat nagy mennyiségben.

 

A cseresznye héja alatt sok egészséges anyag rejtőzik
A cseresznye héja alatt sok egészséges anyag rejtőzik


Mint minden csonthéjas gyümölcsnek, a cseresznyének is kemény, rózsaszínű magja van, amit egyszerűen ki kell köpni, vagy el kell távolítani. Vannak alaptalan előítéletek, miszerint a magot nem szabad lenyelni, mivel az a bél egyik kiöblösödésében megmaradhat. Ez nem más, mint dajkamese. Ugyanígy hamis a figyelmeztetés is, hogy a mag kettéharapásával életveszélyes kéksav (hidrogén-cianid) szabadul fel. Van ugyan a cseresznyemagban kéksav, de olyan kis mennyiségben, amelynek semmi befolyása nincs szervezetünkre. A cseresznyemag szétharapása csak a fogunkra nézve veszélyes...

Tartósítás, recept

Aki a friss cseresznyét nem akarja egyszerre megenni, lefagyaszthatja (maggal, vagy mag nélkül), befőzheti, kandírozhatja, vagy lekvárt főzhet belőle. Főzéskor célszerű besűríteni.

Tegyük a kimagozott cseresznyét egy edénybe, de 3-4 evőkanál lét tartsunk vissza. Adjunk hozzá ízlés szerint cukrot, és főzzük fel. A félretett 3-4 evőkanál lét keverjünk el háztartási keményítővel, folyamatos kevergetés közben adjuk a cseresznyéhez és hagyjuk főni. A kész masszát kihűlés után önthetjük ostyára, vagy adhatjuk fagylalthoz, süteményhez. Kevés cukor nem árt neki, és már tálalható is.

Miért egészséges a cseresznye?

  • Megelőzi a rákos betegségek kialakulását – antioxidáns- és hatóanyag-tartalmának köszönhetően méregteleníti a szervezetet, ezáltal segít a sejtek egészségének a megőrzésében, és megelőzi a sejtmutációk kialakulását.
  • Természetes fájdalomcsillapító – kiváló orvosság a fájdalomra, főként az izom- és csontfájdalmakra. Ezért kimondottan ajánlott azoknak, akik huzamosabb ideig nehéz fizikai munkát végeznek, sportolnak vagy ellenkezőleg, ülőmunkát végeznek és ezáltal lesz fájdalmuk.
  • Csökkenti a koleszterinszintet – a vérben lévő koleszterin visszatartása által csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását, valamint a szívinfarktusok és agyvérzések esélyét. Érési ideje alatt naponta fogyasztva segít megelőzni a meleg időszakra jellemző betegségek fellépését.
  • Elűzi a fáradtságot – pozitív hatással van az alvásra, így javítja az álmatlanságot, és segít a pihenésben. Azoknak is ajánlott, akik rémálmokra, nyugtalan éjszakákra panaszkodnak. A cseresznye ugyanis javít az alvás minőségén is.
  • Májbarát – a májbántalmak orvoslásában is kiváló a cseresznye, amennyiben üres gyomorra naponta két csésze gyümölcsöt elfogyasztunk. Többet nem ajánlanak a szakemberek, jelentős cukortartalma által ugyanis megnövelheti a vércukorszintet, ezáltal pedig súlygyarapodáshoz vezethet.
  • Vesetisztító – a cseresznyeszárakból készített tea mindennapos fogyasztása kitisztítja a veséket a kőtől és homoktól, továbbá a betegségektől is megvédi azokat. 250 milliliter vízbe egy teáskanál aprított cseresznyeszárat kell megfőzni, a készítményt végül mézzel is lehet fogyasztani.
  • Növeli az élettartamot – antioxidáns-, vitamin- és ásványi anyag-tartalmának köszönhetően a testünk sejtjeit egészségesnek tartja, így azok élettartama meghosszabbodik és tovább őrizhetik meg alapvető funkcióikat.
  • Megelőzi a dehidratációt – a cseresznyéből készített ital megfelelően hidratálja a szervezetet, és biztosítja számára a kellő mennyiségű tápanyagértéket még a legmelegebb napokon is, azok esetében is, akik sokáig tartózkodnak a szabad levegőn. Két csészényi gyümölcs vagy 250 milliliter cseresznyelé elegendő a kiszáradás ellen, ha naponta fogyasztjuk.
  • Gyulladáscsökkentő hatású – krónikus betegségekben, bőrallergia esetén vagy pattanások ellen is kiváló a cseresznye fogyasztása. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően, a cseresznye megnyugtatja az irritált területet, és rendbe hozza azt.
  • Fehéríti a fogakat – az eperhez és almához hasonlóan, a cseresznye is fehéríti a fogakat. Ennek érdekében ajánlott nyersen fogyasztani, és nem ital vagy befőtt formájában, étkezések után.


Cseresznyetorta

20 dkg vajat, 17,5 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és 3 tojást kavarjunk habosra. Ezután adjunk hozzá 20 dkg lisztet, 2 teáskanál sütőport és 2 evőkanál tejet. Töltsük a tésztát tortaformába, és fedjük be a tetejét cseresznyével. Süssük 180 fokon 50 percig, majd szórjunk a tetejére kevés cukrot és madulapelyhet, és süssük további 10 percig. Kivétel után hagyjuk hűlni, mielőtt felszeleteljük. Fogyaszthatjuk tejszínhabbal.

Tipp: Cseresznyés joghurtkrém

Cseresznye Szedd magad lelőhelek

értékelés