Ázsia trópusi gyümölcsei - 1. rész

Ázsia trópusi gyümölcsei - 1. rész
A nagyobb városokban a trópusi gyümölcsök és zöldségek széles körben a rendelkezésünkre állnak. Ezek a gyümölcsök általában meleg helyeken nőnek, az Egyenlítő környékén. A trópusi gyümölcsöknek trópusi vagy szubtrópusi körülményekre van szükségük ahhoz, hogy növekedjenek és nem fagytűrők, ezért a legismertebb trópusi gyümölcsöket trópusi országokból exportálják.

Ázsia trópusi gyümölcsei:

  • Banán
  • Kókuszdió
  • Ökörszív alma
  • Sárkánygyümölcs
  • Duku
  • Durián
    Egzotikus gyümölcsök
  • Jackfruit
  • Zöld citrom
  • Mangó
  • Mangosztán
  • Dinnye
  • Papaja
  • Ananász
  • Rambután
  • Szalakkapálma
  • Sapodilla
  • Tüskés annóna
  • Csillagalma
  • Csillaggyümölcs
  • Jávaialma

 

Banán



 

A banánok sok fajta alakban, ízben, színben és méretben (7.5 cm-től 45 cm-ig) kaphatók. Az íze édes. Kétféle banán van, az egyik az édes banán, amit nyersen esznek, és a keményebb főzőbanán, amit mindig megfőznek. A háziasított banánoknak magas a tápértékük, a vitamin (B és C) és az ásványi anyag (kálium) tartalmuk. Az édes banánt általában nyersen eszik, de akár kenyerek vagy sütemények készítésére is használhatják. Az éretlen banán héja általában zöld, és csak érett korában válik sárga színűvé. Amikor kezd elérni, barna foltok jelennek meg rajta.

 

Kókuszdió



A kókuszpálma egy elképesztően sokoldalú növény. Az emberek ételt, olajat, fonalat és fát nyernek belőle. A kókuszdiót is többféleképpen lehet felhasználni, az érettségétől függően. Az éretlen kókuszdióban édeskés, üdítő víz van, ami egy forró nyári napon kiváló frissítő ital. A kókuszdió vizét nyugodtan meg lehet inni, mert a frissen felnyitott kókuszdió belseje tiszta, szobahőmérsékleten szolgálják fel. Az érett kókuszdiót sült ételekhez használják az állaguk és az ízük miatt. A főzőolajat és a kozmetikai szereket az érett húsos beléből készítik, amit koprának neveznek. Az érett kókuszdiónak legalább az 1/3-ának tele kell lennie lével. A kókuszdió igencsak ízletes, és nyersen is lehet enni.

 

Ökörszív alma



 

Az ökörszív almát termesztik szerte a világon, de őshazája Amerika, és több évszázaddal ezelőtt került be Ázsiába. Az ökörszív almának több változata is ismert, de mindegyik fajtának ugyanazok az alapvető tulajdonságai. A húsos, zöld színű részecskék átfedik egymást, így beborítják a gyümölcs külsejét. A gyümölcs belseje fehér húsos részecskékből áll, és kissé savas íze van. Mindegyik ilyen részecskében van egy fényes, fekete mag. Az ökörszív alma zamatos, és finom gyümölcslevet lehet készíteni belőle. Az íze hasonlít az ananász és a banán ízének keverékére.

 

Sárkánygyümölcs



A sárkánygyümölcsök közeli rokonságba tartozó kaktuszok gyümölcsei, amelyek a trópusi síkságokon nőnek, pitayanak is nevezik. A sárkánygyümölcsöket többféle változatban is megvásárolhatjuk. A növények egész évben teremnek gyümölcsöt, habár az esős évszakban a hozam kisebb, ezért az árak magasabbak. Amikor a gyümölcs héja elkezd pirosodni 2-5 napon belül már meg is ért. A sárkánygyümölcs héja lehet sárga, rózsaszín vagy piros színű. A vékony héj mögött sok édes ízű hús és kis fekete magok vannak. A gyümölcs zamatos, és általában hidegen eszik.

 

Duku/langszat



A duku és a langszat közel áll egymáshoz, ugyanannak a családnak a tagjai (Meliaceae - Mahagónifélék). Mind a kettőnek vékony, bőrtapintású héja van és fürtökben nőnek, maguk a gyümölcsök alig nagyobbak egy golflabdánál. A dukunak aranybarna színe van, míg a langszat inkább krémszínű. A langszatnak a héja ragadós latexet tartalmaz, ami idegesítő ugyan, de nem káros. A dukunak nem ragadós a héja, ezért felsőbbrendű gyümölcsnek számít. Mindegyik gyümölcsnek 5 részből áll a belseje, a húsa édes és zamatos, az íze pedig hasonlít az édes grapefruithoz. Egyes részecskékben kis, keserű magok vannak.

 

Durián



Egyedi gyümölcs, ami nem hasonlít semmire, amit valaha ember evett. A durián fák magasak, a gyümölcsei pedig eléggé nehezek, a felületük kemény, amit éles tüskék borítanak, a méretük egy hámozatlan kókuszdióhoz hasonló. A durián Délkelet- Ázsiában őshonos és különösen értékelt a különös íze miatt. Számos helyi legendának és népmesének a témája. Egyes helyeken afrodiziákumnak, míg máshol károsnak tekintik az egészségre nézve. A gyümölcs öt részből áll, és hosszában van felosztva. Mindegyik részben 2 vagy 3 puha, krémes hús van. A duriánt általában frissen eszik, de a Fülöp-szigeteken és Vietnámban népszerű a duriánból készült fagylalt is.

 

Jackfruit



A jackfruit nagy gyümölcs, egyes példányai meghaladhatják a 40 kg-ot, habár a legtöbbjük kisebb méretű. A fehér magházat sárga, húsos részek veszik körül, és mindegyik húsos részben van világos barna mag. A jackfruitok nagyon rövid száron nőnek, és úgy tűnik mintha egyenesen a fa törzséből nőnének ki. A gyümölcs részeit külön árulják műanyag zacskókban, de általában a piacon szeletelik fel. A jackfruitnak ropogós belseje van, erős, édes ízzel. Nagyszerű desszert, így általában főétkezések után fogyasztják. Ha megfőzzük sós vízben vagy megpirítjuk, mint a gesztenyét, a magja is ehető.

értékelés