Mennyi kávé sok(k) a szívnek?

5
Mennyi kávé sok(k) a szívnek?
Az emberek jelentős részénél a kávé központi szerepet tölt be az életükben. Vannak, akiket csak egy csésze kávé tud reggel felébreszteni és vannak olyanok is, akik a vacsora után az emésztésük segítése miatt fogyasztják.

Mindegy is talán, hogy ki miért iszik kávét, hogy az íze, a fogyasztási szokásai vagy a hatása miatt, a kávézás egy rendkívül elterjedt és népszerű szokás napjainkban. Egy felmérés szerint a 18-24 év közötti korosztály 50 százaléka, míg a 25 éven felüliek 70 százaléka iszik rendszeresen kávét.

 

A kávé jótékony hatásai

Kutatások bizonyítják, hogy a kávénak számos pozitív hatása van az emberi szervezetre és annak teljesítőképességére. Többek között javítja ugyanis a koncentrációt, elősegíti az agyi funkciókat, lassítja a prosztatarák növekedését, és képes növelni az élettartamot is.

 

A kávé negatív hatása

A mértékletességnek azonban a kávéfogyasztásban is fontos szerepe van, hiszen a kávé túlzott fogyasztása fejfájást, szédülést, túlzott ingerlékenységet okozhat, és sajnálatos módon növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A kávé lebontásában jelentős szerepet játszik az úgynevezett CYP1a2 gén. Azok az emberek, akik ennek a génnek egy specifikus változatával rendelkeznek, nehezebben képesek lebontani az összetevőit.

Ezek után sokakban joggal merül fel a kérdés, hogy akkor mégis mekkora az a kávéfogyasztás, amely mellett a pozitív hatása a leginkább kiélvezhető, azonban még nem esik az ember a túlzott fogyasztás hibájába.

A University of South Australia több mint 300.000 résztvevő segítségével végzett egy kutatást ebben a témában. A felmérésben szereplők közül 8.000 fő szívbeteg volt. A vizsgálat során az alábbiakat állapították meg:

  • a CYP1a2 génnel nem rendelkező emberek valóban gyorsabban képesek a kávé lebontására
  • nincs összefüggés a CYP1a2 gén és a szív- és érrendszeri betegségek gyakoribb előfordulása között
  • van összefüggés a naponta elfogyasztott kávé mennyisége és a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a magas vérnyomás kialakulása között
  • a naponta több mint hat csésze kávét fogyasztók mérsékelten megnövekedett szív- és érrendszeri kockázattal rendelkeznek

A kutatás alapján tehát a vízválasztó mennyiség a napi hat csésze kávé, ameddig a szívműködés és a vérnyomás a normális tartományban mozog, efelett azonban már a koffein negatív hatásai kiütköznek.

A CMC Déli Klinika speciális szolgáltatásai kapcsán Ön is megismerheti és többet tudhat meg a saját szív- és érrendszeri kockázatairól, hiszen személyre szabott szív- és érrendszeri rizikó elemzéssel, ennek megfelelő szűrővizsgálatokkal és precíziós kivizsgálással állnak a páciensek rendelkezésére. Továbbá segítenek megalkotni mindenki számára a személyre szabott, életmódjához leginkább illeszkedő egészségtervet és annak a kivitelezését is.

értékelés