Földimogyorót a Mikulászsákba, megéri!

Földimogyorót a Mikulászsákba, megéri!
A sok csokoládé mellett megéri földimogyorót is csempésznünk a Mikulás zsákba, mivel igazi szuperélelmiszer. Mutatjuk gyógyhatásait!

Földimogyoró (amerikai mogyoró) olajos mag vagy mégsem?

A földimogyoró a növényi rendszertan szerint valójában nem is sorolható az olajos magvak és a valódi mogyorók csoportjába sem, hiszen a hüvelyesek rendjéhez tartozik, tápanyag-összetétele miatt azonban mégis szoros kapcsolatban áll az olajos magvakkal. A világ második olajnövényeként tartják számon, a legnagyobb területen Kínában, Indiában és az USA-ban termelik. Fogyasztható pörkölve, sózva vagy natúr változatban. A diákcsemege-keverékeknek alap összetevője a mazsola és a földimogyoró.

foldimogyoro_porkolt

Ne maradjon ki a mikulászsákból egy marék mogyoró

 

A földimogyoró egészséges, kiváló antioxidáns forrás

A mogyoró kimondottan egészséges  szupertáplálék a mérték betartásával. Kitűnő fehérjeforrás, és értékes tápanyagokkal látja el szervezetünket.

  • Ásványi anyagai közül kiemelkedik a réz, mangán, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és szelén
  • Antioxidáns anyaga a rezveratrol hozzájárul a daganatok, szívbetegségek, degeneratív-, és idegrendszeri betegségek megelőzésében.
  • E-vitamin tartalma (amely ugyancsak antioxidáns) támogatja az immunrendszert, elősegíti a bőr épségét, késlelteti az öregedést.
  • B-vitamin tartalma (riboflavin, niacin, tiamin, pantoténsav, piridoxin és folsav) a depresszió és szorongás enyhítésében is szerepet játszanak.
  • A mogyorónak azonban meglehetősen magas a zsírtartalma, mégis kiválóan javítja a vérzsírértékeket, és ezen felül egészséges és rugalmas erekről gondoskodik.
  • Javítja a koleszterinszintet
  • Csökkenti a vérben a triglicerid szintet és javítja az érfunkciót

Emellett tudnunk kell, hogy a földimogyoró az egyik legveszélyesebb allergén, arra érzékenyeknél akár anaflaxiás sokkot is okozhat néhány szem elfogyasztása.

foldimogyoro_vaj

Amerikában kenyérre kenik a mogyoróvajat

 

Hogyan fogyasszuk?

A mogyoró nem minden formában ajánlott, legtermészetesebb a pörkölt, héjas változat, de frissen nyersen is terjedőben egészségtudatos étkezés hívei között, az ázsiai konyha a földimogyoróolaj formában ízesít vele.

Heti 2-4 alkalommal egy maréknyi mennyiségnél többet ne fogyasszunk. Ehetjük önállóan kisétkezésekre, de belekeverhetjük kedvenc müzlinkbe, joghurtba, süteménybe, dúsíthatunk vele salátát, vagy akár egytálételeket is.

foldimogyoro_termesztese

A földimogyoró gazdaságosan termeszthető hazánkban

értékelés