-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Szultánkenyér (avagy török csemege)
A szultánkenyér vagy török nevén lokum egy keményítő és cukor alapú könnyű, zselatinszerű, kissé ragacsos édesipari készítmény. Törökországban a szultánkenyeret már a XV. század óta készítik, akkoriban lisztet és vizet használtak kötőanyagként, illetve mézet és melaszt édesítőszerként. A ma is használatos szultánkenyér recept, amelyhez már cukrot és keményítőt használnak, a XIX. századbeli isztambuli ˝Ali Muhiddin Hacı Bekir˝ cukrászat nevéhez fűződik. A XIX. században egy ismeretlen nevű brit férfi számos isztambuli látogatása során ismerkedett meg ezzel az édességgel és annyira megkedvelte, hogy elkezdte Nagy-Britanniába szállítani, ahol szultánkenyér néven vált ismertté ez az édesség.
A szultánkenyér receptje:
Ez a recept körülbelül fél kg szultánkenyér elkészítéséhez, 24 személyre elegendő. Elkészítési idő 30 perc, sütéssel együtt 45 perc. Légmentes dobozban 2 hétig is tárolható.
Hozzávalók:
- ½ csésze kukoricakeményítő
- ¾ csésze cukor
- ½ csésze pirított mandula
- 1+ 2/3 csésze víz
- ½ kanál mandulaaroma
- 1/8 kanál tisztított borkő
- 2 ¼ csésze porcukor
- porcukor a bevonathoz
- olaj a tepsi kikenéséhez
További kellékek:
- 22x12 cm-es kalács sütőforma
- sütőpapír
- hőmérő
- egy kisebb és egy közepes lábos
- légmentes doboz
A szultánkenyér elkészítése:
- Vegyük a sütőformát és béleljük ki a sütőpapírral úgy, hogy legalább 5 centiméternyi papír kilógjon az edényből. Csurgassunk rá egy kis olajt és kenjük szét a sütőpapír teljes felületén. Ezután tegyük félre.
- A következő lépésben töltsük a ¾ csésze cukrot, az 1/8 kanál tisztított borkőt és 2/3 csésze vizet a kisebbik edénybe. Ezt a keveréket közepes lángon addig kevergetjük, míg a cukor teljesen feloldódik és forrni kezd. Akasszuk a hőmérőt az edény oldalára és addig főzzük (keverés nélkül), míg eléri a 115 fokot.
- Mikor elérte ezt a hőfokot, oltsuk el alatta a tüzet és fedjük le az edényt, hogy melegen tartsuk a keveréket. Egy sűrű szirup keletkezik. Ezután vegyük a közepes edényt, és töltsük bele a 2 csésze porcukrot, az 1 csésze vizet és a ½ csésze kukoricakeményítőt. Tegyük az edényt közepes lángra, és addig kevergessük, amíg a keményítő és a cukor teljesen feloldódik és a keverék forrni kezd.
- Ez a keverék gyorsan megkeményedhet, úgyhogy az előbb elkészített szirupot tartsuk a közelben. Amint az utóbb készült keverék keményedni kezd, adjuk hozzá az előzőleg elkészített meleg szirupot. Az így kapott keveréket addig kavarjuk, míg sima, krémes állagú nem lesz. Folytonos kavarás mellett a keveréket odatesszük főni. 5 perc után levesszük a tűzről. Azonnal hozzáadjuk a mandulaaromát és a pirított mandulaforgácsokat és jól elkeverjük.
- A kapott masszát töltsük az előzőleg kiolajozott és félretett tepsibe. Szobahőmérsékleten 6-8 órát, de legjobb, ha másnapig állni hagyjuk. Ha összeállt, emeljük ki a sütőpapírt a sütőformából és vegyük le az édességet. Szórjuk rá a megmaradt ¼ csésze porcukrot. Még szükség lesz porcukorra, hogy a feldarabolt édességet beleforgassuk. Ez meggátolja, hogy összeragadjanak.
- Daraboljuk falatnyi nagyságúra és egyenként forgassuk bele a porcukorba.
És készen is van a finom szultánkenyér! Sütőpapírral elválasztva, rétegesen egy légmentes dobozba helyezve tároljuk. Ez a szultánkenyér alapvető elkészítési módja. Ez alapján a szultánkenyér különböző ízesítésű fajtáját elkészíthetjük. Ehhez csak néhány hozzávalót kell egy másikkal helyettesítenünk.
Íme, néhány szultánkenyér változat:
- Rózsaízű szultánkenyér: Mandula és mandulaaroma helyett használjunk ½ kanál rózsaaromát és néhány csepp vörös ételszínezéket. Akár 2 kanál rózsavizet is használhatunk a rózsaaroma és a vörös ételszínezék helyett.
- Pisztáciás narancsos szultánkenyér: Az alapreceptben használt mandulát és mandulaaromát helyettesítsük ½ csésze pisztáciával és 2 kanál narancsvirág aromával és máris ízletes pisztáciás narancsos szultánkenyerünk lesz.
- Barackízű szultánkenyér: Az alapreceptben használt mandulát és mandulaaromát helyettesítsük ½ csésze finomra aprított barackkal és ½ kanál vaníliaaromával.
- Banános mandulás szultánkenyér: 1 kanál banánaromával helyettesítsük a mandulát és a mandulaaromát.
- Mentaízű szultánkenyér: 1 kanál mentaaromát vagy ¼ kanál borsmentaolajt tegyünk a mandula és mandulaaroma helyett.
- Citromízű szultánkenyér: ½ kanál citromaromával helyettesítsük a mandulát és mandulaaromát.
- Csípős szultánkenyér: Az alapreceptben használt mandulát és mandulaaromát helyettesítsük ½ csésze pekandió darabkákkal és 1 kanál chili pehellyel.
Ez a cukrásztermék nagyon népszerű lett a gyerekek körében Nagy-Britanniában, de egész Európában is, főként a Narnia krónikái filmben való szereplésének köszönhetően. Valami oknál fogva nálunk még nem annyira elterjedt, de reméljük, hogy ez változni fog. És mivel a gyerekek nagyon szeretik, készítsük el nekik. Nem kell hozzá sok összetevő, és az elkészítési módja is egyszerű. Érdemes kipróbálni!
Még néhány érdekes édesség: