Omlett sütőtökkel
Szeretjük a tojást. sütve főzve, nyersen. Az omlettek variációja is kimeríthetetlen, de talán tudunk mutatni újat: egy különleges és nagyon laktató verziót a tojás kedvelőinek! 

A sütőtökös omlett  elkészítése

 

A szép narancssárga sütőtököt többnyire őszi estéken szoktuk eszegetni. Kedves csemegéje a legtöbb gyereknek, hiszen jó édes, és ha sikerül valóban jó fajtát kifognunk, olyan puhára sül, hogy kedvükre malackodhatnak vele. A sütőtökből azonban „rendes" ételek is készíthetők. Érdemes kipróbálni a következő omlettet, mert egyszerű elkészíteni, és az asztalon is nagyon szépen mutat.

 

omlet

 

Mossunk, hámozzunk meg egy fél kilónyi sütőtököt, távolítsuk el a magját. A belsejét vágjuk apró kockákra. Egy edényben forraljunk vizet pici sóval, és főzzük benne a tökdarabkákat kb. 5 percig.
Öblítsük le hideg vízzel, és jól csöpögtessük le. Mossunk meg egy csokor snidlinget és vágjuk apróra. Verjünk fel 6 tojást 4 evőkanálnyi liszttel és kb. 1 dl tejjel. Adjuk hozzá a tököt és a snidlinget, majd sózzuk, borsozzuk. Melegítsünk meg egy serpenyőben kb. 3 dkg vajat, öntsük bele a fenti keveréket. Süssük erős tűzön 2-3 percig úgy, hogy időnként lapos fakanállal vagy lapáttal emelgessük meg (nem szabad kevergetni!).

Ha kellőképpen összeállt, óvatosan fordítsuk meg egészben, és ugyanígy süssük meg a másik oldalát is. Tálaljuk egészben, körben feldíszítve zöldségfélékkel vagy tortaszelet alakúra vágva. Adhatunk hozzá bármilyen zöldsalátát. Más köretet nem igényel, mert a tök miatt igen laktató, ezért alkalmas meleg vacsorának vagy akár könnyű ebédnek is.

értékelés