Mézes-citromos karfiol
A mézes-citromos karfiol elkészítésekor használhatunk bármilyen típusú mézet, amit szeretünk, legyen az gyengébb vagy erőteljesebb ízű. Most pedig lássuk, hogyan kell elkészíteni ezt a különleges ínyencséget!

A mézes-citromos karfiol elkészítésének receptje

 

Hozzávalók - 4 személyre:

  • ¼ bögre extraszűz olivaolaj
  • 1 közepes méretű karfiol megtisztítva, kb. 3 cm-es virágokra szedve (7 bögre)
  • 1 közepes méretű vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 kanálnyi méz
  • 1 teáskanálnyi korianderpor
  • ½ teáskanálnyi édes sült paprika
  • ¼ teáskanálnyi összetört pirospaprika
  • 2 kanálnyi friss citromlé
  • ½ teáskanálnyi finomra reszelt citromhéj
  • 1 kanál frissen tört koriander

 

virgaira_szedett_karfiol_width
Virágaira szedett karfiol

 

A mézes-citromos karfiol elkészítése:

Melegítsünk fel 3 kanálnyi olivaolajat egy kb. 30 cm átmérőjű serpenyőben (legjobb a vas serpenyő) közepesnél nagyobb hőfokon. Adjuk hozzá a karfiolt és egy fél teáskanálnyi sót, majd kavarjuk jól össze. Süssük tovább kavarás nélkül, amíg a karfiol egyik oldala megpirul, kb. 4 percig. Fordítsunk meg minden darabot, és süssük őket tovább, amíg másik oldalukon is megpirulnak. Csökkentsük le a hőfokot közepesre, és süssük még további 4 percig, meg–megkavargatva, addig, amíg teljesen megpirulnak.

Időközben, egy kis tálban kavarjunk össze 2 kanál vizet és a maradék 1 kanál olivaolajat a hagymával, a mézzel, a korianderrel, a paprikával és a fűszerpaprikával.

Tegyük a hagymás keveréket a serpenyőbe és süssük, meg–megkavargatva, amíg a hagyma megpuhul, kb. 1 percig. Süssük tovább, folyamatosan kavargatva addig, amíg a levének legnagyobb része elpárolog, és a karfiolon kialakul egy máz. Tegyük ki egy tálba, kavarjuk  hozzá a citromhéjat és levet. Szórjuk  meg a korianderrel. Tálaljuk azonnal.

 

mezes-citromos-karfiol-receptje
Mézes-citromos karfiol

 

Tápérték-információ (egy adagra):

  • Kalória (kcal): 200
  • Zsírok (gr): 14
  • Zsírkalória (kcal): 120
  • Telített zsírok (gr): 2
  • Protein (gr): 2
  • Egyszeresen telítetlen zsírok (gr): 10
  • Szénhidrát (gr): 20
  • Többszörösen telítetlen zsírok (gr): 1.5
  • Nátrium (mg): 190
  • Koleszterin (mg): 0
  • Rostok (gr): 5
értékelés