-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Hozzávalók:
- 1 dl méz
- 1,5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 zacskó mézeskalács fűszer (ha nincs, akkor 1/2 evőkanál gyömbér, 1/2 evőkanál szegfűszeg és 1/2 evőkanál fahéj)
- 1/2 evőkanál szódabikarbóna
- 45 dkg liszt
- 12 dkg cukor
A mézeskalács tésztájának elkészítése:
Egy lábasba 1 dl mézet, 1,5 dl tejet, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 csomag mézeskalács fűszer keveréket, vagy fél evőkanál gyömbért, szegfűszeget valamint 5 dkg vajat összekeverünk. A tűzhelyen fölmelegítjük, amíg a méz és a vaj fel nem olvad benne.
Egy tálban összekeverünk 45 dkg lisztet, 12 dkg cukrot, fél evőkanál szódabikarbónát (levegőssé, könnyűvé teszi a tésztát), majd hozzáöntjük a felmelegített vajas-mézes fűszerkeveréket.
Összedolgozzuk a fűszeres tésztát. Igény szerint tehetünk hozzá rumaromát is, így az íze az intenzívebb lesz.
A tészta akkor jó, ha jól formázható állagúra összeáll, ezért, ha szükséges igény szerint öntsünk hozzá egy kis tejet, miközben gyúrjuk.
Ezután a kész tésztát csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőszekrénybe egy napra pihenni.
Másnap - a mézeskalács formák kiszaggatása:
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztát kinyújtjuk, kb 3 mm vastagságúra, és mintákat szaggatunk belőle.
Tipp: a maradék tésztából kis puszedliket készíthetünk, amit cukormázzal, dióval, mogyoróval díszíthetünk.
A kiszaggatott formákat a sütőpapírral kibélelt tepsibe rendezzük - szellősen, mert a tészta térfogata sülés közben megnövekszik. A sütőben 180 C-on 8-10 percig sütjük.
Amint kihűlt, tetszés szerint színes cukormázzal, bevonattal díszítjük.
A mézeskalács házikó így készül: