Hogyan készítsünk mézeskalács házikót? - kezdőknek és haladóknak

5
Hogyan készítsünk mézeskalács házikót? - kezdőknek és haladóknak
Jancsi és Juliska meséjében a Vasorrú bába is egy jól kimunkált mézeskalács házban lakott. Akik eddig visszariadtak a házépítéstől - mert attól tartottak, hogy bonyolult és munkaigényes dolog - egy egyszerűbb változatot mutatunk! 

Készítsünk különleges mézeskalács házikót házilag!

A tésza receptje:

  • 12,5 dkg margarin
  • 12,5 dkg kristálycukor
  • 25 dkg méz (akácméz)

Ezek keverékét egy edényben tegyük föl melegedni a tűzhelyre. Melegítés közben folyamatosan kevergetni kell, de csak addig, amíg a mézben felolvad a margarin. Ezután tegyük félre hűlni.

Egy másik tálban keverjünk össze: 1/2 kg lisztet, egy csomag mézes sütemény fűszerkeveréket, 1 sütőport, vagy 1 púpozott kanál szódabikarbónát és 1 tojást. Ezután adjuk hozzá a megmelegített mézes keveréket. Ha ez megvan, kézzel alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Ha kakaós mézeskalácsot szeretnénk, ilyenkor kell hozzáadni a kakaóport. A tésztát sütés előtt 1 nappal kell elkészíteni, hogy 1 napig letakarva hűtőben állhasson, mert frissen még nem formázható: nagyon ragad.

 

A díszítéshez

Használhatunk hámozott mandulát, tökmagot, a tésztából formázott kis kockákat, cukorkát, dekorációs gyöngyöket és fontos a cukormáz is.

 

A mestermű elkészítése:
Mézesház alaprajz

 

A tésztát estére már összegyúrtuk, 1 napra hűtőszekrénybe tettük, most félujjnyi vastagra kinyújtjuk.

A házikó részeit papíron megrajzoljuk, kivágjuk, és a tésztára helyezzük, majd késsel körbevágjuk a különböző formákat.

 

A ház alapja kb. 12x20 cm legyen, ehhez arányítsuk a többi elemet! (Nagyobb darabokkal nehezebb bánni.) Ha kész, az elemeket kivajazott tepsibe tesszük, a díszítéseket már ekkor helyezzük rá: a tésztából kis kockákat vágunk és abból tehetjük fel a cserepeket a házikóra, ha nudlikat formázunk, az kiváló lesz a szegélyeknek és az íves formáknak.  A boltíves ablakot is így formázhatjuk. A háztetőt például cserepek helyett félbevágott mandulákkal szorosan végigrakhatjuk. (A mandulákból késsel nehéz vékonyabb szeleteket vágni, ezért gazdaságosabb szeletelt mandulát vásárolni!) Ezekkel, cukorkákkal, tésztakockákkal vagy cukorgyöngyökkel is díszíthetjük a házikó tetejét.

Mézesház összeállítása

Végül egy egész tojást összekeverünk és bekenjük a ház elemeit. Előmelegített 160C-os sütőbe rakjuk, de résen kell lenni, mert gyorsan megég. Utána óvatosan egy deszkára helyezzük a kész darabokat hűlni. A cukrot lassú tűzön egy lábasban felolvasztjuk, karamellt készítünk, egy kevés vizet adunk hozza, hogy le ne égjen.
Ez lesz a „ragasztó". Gyorsan dolgozzunk vele, mert hamar megdermed, és legyünk óvatosak, mert a lecsöppenő forró karamell nagyon tud égetni!

Hosszú nyelű kanállal kenjük be az összeragasztandó éleket.

 

A ragasztás sorrendje

Először az alaphoz ragasztjuk a két oldalt és a két homlokzatot, ezután illesztjük rá a két tetőoldalt, végül a gerincen végigfutó keskeny csíkot és a kis háromszög alakú homlokzati díszt. Ha melléfolyik a karamell, az sem baj, így is jól mutat a házikó.

mezeshaziko

 

Tipp: Ha az ablakokat kivágjuk, és a hátsó homlokzatot kihagyjuk, kis mécsest rejthetünk a házba.

Mézesház-díszítése

 

Ha nem megy túl jól a ragasztás, akkor is sikerélményünk lesz, ha alpesi házikót készítünk! Könyebben üsszeállítható és nagyon mutatós.

 

Alpesi-mézesház

 

Fiúk számára jóval "egyszerűbb" és praktikusabb a Mézeskalácsvár készítése:

Mézesvár-mézeskalács

Cukormáz mézeskalácsra

Hozzávalók:

  • 1 tojásfehérje
  • 200 g porcukor


Néhány jó tanács:

  • A tojást tartsuk hűtőben – hidegen ugyanis keményebbre lehet verni, mintha szobahőmérsékletű lenne
  • Robotgéppel verjükegy pár percig alacsony fokozaton, s amikor már kissé habossá válik, több részletben  kanalazzuk hozzá a porcukrot!
  • ezután kapcsoljuk magas fokozatra a habverőt, és kevejükd a habot addig, amíg a porcukor teljesen föl nem olvad és a tojáshab kemény nem lesz!
  • habzsákba vagy sütőpapírból készített tölcsérbe, vagy nylon zacskóba téve és a sarkát kivágva díszíthetjük a sütiket, házikót!

 

Karácsonyra receptötlet:

habcsk

értékelés