Grillezzünk görögdinnyés csirkét!

Grillezzünk görögdinnyés csirkét!
Biztosan mindenki tudja, hogy hogyan kell elkészíteni a grillezett csirkét vagy legalább is evett már. Most azt tudhatjuk meg, hogy hogyan adhatunk neki pikáns ízt, egy görögdinnye segítségével. Igazán ízletes és gyors étel, próbáljuk ki!

A görögdinnye bevonatos grillezett csirke elkészítése:

 

Elkészítési idő: 20 perc

Nem feltétlenül így kell beszerezni a hozzávalókat

Grillezési idő: 50 perc

 

Hozzávalók

  • Egy adag görögdinnye máz (a recept az alábbiakban lesz részletezve)
  • Egy egész csirke vagy csirkehús darabok, 1,5 kg összmennyiségben
  • Fél kanál só
  • Fűszerek vágott, zöld növényekből (választható)

 

Elkészítés


Először is készítsük el a görögdinnye bevonatot:
a fél görögdinnyét vágjuk fel kis darabokra (megközelítőleg 4 kis csésze gyümölcs). A másik fél dinnyét vágjuk szeletekre, hogy úgy tálaljuk majd. Tálalásig tegyük be a hűtőszekrénybe. A gyümölcsöket daráljuk, vagy reszeljük le. De akár egy konyhai robotgépbe is összekeverhetjük. Szűrjük le egy edénybe finom hálójú szűrőt használva. A szűrőben maradt darabokra nem lesz szükségünk. Tegyünk félre egy pohár gyümölcslét, a többit elfogyaszthatjuk, vagy betehetjük a hűtőszekrénybe. Egy kis fazékban melegítsünk fel alacsony hőfokon, 42 g alma lekvárt, sűrűn kavargassuk, hogy ne kapjon a fazék aljához, vagy hogy oda ne égjen.

Egy pohárban keverjük össze a görögdinnyelét az alma sziruppal, és egy kisebb citrom levével. Adjunk hozzá 2 kiskanál csípős piros paprikát, egy kiskanál mexikói piros paprika szirupot és kevés sót. Keverjük össze és kóstoljuk meg. Ízlés szerint fűszerezzük, majd vegyük le a gázról. Melegen és hidegen egyaránt használható az öntet, a lényeg, az, hogy tegyük át egy tiszta edénybe. Takarjuk le és 2 napig tároljuk a hűtőszekrényben.

A csirkét - annak érdekében, hogy pillangó alakja legyen,- vágjuk el egy konyhaollóval a gerinc minden részét és távolítsuk el (az alábbiakban olvashatunk a "pillangó alakú csirkéről"). Fordítsuk a csirkét a hátára. Nyissuk fel a mellét, akár egy könyvet és húzzuk szét. Törjük el a mellcsontját egy finom nyomással. A szárnyak tetejét pedig hajtsuk a felső szárnyak alá.

Készítsük elő a grillt. Kenjük be a csirkét olívaolajjal. Fűszerezzük be mindkét oldalát sóval, és borssal. Helyezzük a grill közepére a bőrös részével felfele, és a lángot hagyjuk középfokon.

Hagyjuk 25 percig sülni, majd fordítsuk meg a csirkét. Kenjük be a csirkét a megmaradt öntet 2/3- ával, azután hagyjuk még 20- 30 percig a grillen. Vegyük le a csirkét a grillről, majd kenjük be a megmaradt bevonattal, és hagyjuk 10 percig állni, hogy átjárja az íze. Vágjuk fel a csirkét, szórjuk be aromás növényekkel és tálaljuk friss görögdinnye szeletekkel.

 

Pillangó alakú csirke

Ilyen alakban jobban grillezhető. A konyhai olló a legjobb eszköz a csirke formázására. Ejtsünk egy kb. 3 cm-es vágást a gerinc mindét oldalán, aztán vágjuk végig, majd távolítsuk el a gerincet.

 

Grillezett csirke

 

 

Közvetlen sütés grillen

A csirkének azon oldalon kell lennie, amelyiket nem érinti közvetlenül a tűz, a lefedett grillben pedig egyformán sül a csirke minden része. Ez a módszer kiváló az olyan vastagabb húsok sütésére, amelyek több sülést igényelnek.

 

Tápérték/adag

  • Kalória: 593
  • Zsír összesen: 27 g
  • Zsírsav: 8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírok: 11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav: 6 g
  • Koleszterin: 135 mg
  • Nátrium: 313 mg
  • Szénhidrát: 39 g
  • Cukortartalom: 30 g
  • Rostok: 1 g
  • Fehérje: 35 g
  • C vitamin: 41% (a napi ajánlott mennyiségnek a százaléka)
  • Kalcium: 4% (a napi ajánlott mennyiségnek a százaléka)
  • Vas: 13% (a napi ajánlott mennyiségnek a százaléka)

Napi ajánlott érték: 2000 kalória

értékelés