A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: big_pic

Filename: controllers/article.php

Line Number: 2057

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: img_path

Filename: controllers/article.php

Line Number: 2065

Édesvízi halak: vissza az asztalra! - Megéheztél? - Élet + Mód

Édesvízi halak: vissza az asztalra!

5

Az édesvízi halak beépítése az étkezésbe nagyon sokat tehet az egészség megőrzésének érdekében. Sajnos az elmúlt időszak nem kedvezett a húsfajta megítélésének - a nagyipari haltartás következményei miatt sok zsíros vagy nagyon vizes hússal lehetett találkozni. Ideje visszaállítani az édesvízi halak becsületét, és az ízletes pontyot, süllőt, pisztrángot újra terítékre venni.

A halhús és a kettős mérce

A halhús ízletes és egészséges táplálék, de a halfogyasztás megítélése folyton változott az évszázadok során. Amikor az állattartás elterjedt, a hal hamar a szegények eledelévé vált, hiszen egy kis gyakorlattal bárki foghatott magának vacsorát a közeli tóból vagy folyóból. A hal nem csak alacsony zsírtartalma miatt került a böjtös ételek listájára, hanem azért is, mert könnyen és gyorsan elérhető volt azok számára, akik a víz közelében éltek.

Bár a legendás bajai és szegedi halászlé mindig népszerű volt, az édesvízi halak ritkán fordultak elő az elegánsabb étkezésben. Budapest fontos kereskedelmi központ volt tengeri kapcsolatokkal, így a pesti háztartások számára a 20. század elejéig és a háborús időszakig bőven rendelkezésre álltak a tengeri halak, kagylók, rákok is. Hazai halat fogyasztani így már nem volt annyira érdekes.

 

A pontyon túl

Napjainkra a nagyüzemi haltartás fentebb említett hatásai nyomják rá bélyegüket a halfogyasztásra. A halakat eleve sokan találják visszataszítónak a tányéron, a rossz élmények miatt pedig sokan inkább lemondanak a halételekről. A trendek is változnak  - egyre többen fogyasztanak pulykát a karácsonyi vacsora során. Pedig a pontyon túl is van élet - a Matusz-Vad Webáruház édesvízi halhúsok kínálatában pedig szinte mindenki találhat kedvencet magának.

A ponty mellett sült halként a süllő is megérdemli, hogy kísérletezzenek vele. A keszeg könnyű és érdekes aromájú hal. Bár viszonylag szálkás, a halászlé alaplevébe kiváló ízesítő. A harcsa karakteres ízű és érdekes textúrájú, a tilápia pedig alacsony kalóriatartalmával a testépítők és diétázók kedvelt csirkemell-alternatívája lehet.

desvzi_halak

Kockázatos halárusítás

A változatos igények miatt sok kereskedő nem szeret kockáztatni, ezért csak a legnépszerűbb fajtákat tartja készleten, vagy egyáltalán nem hajlandó halféléket értékesíteni. A Matusz-Vad Webáruház azonban nem csupán halat kínál széles választékban, hanem különböző előkészített termékeket, például halászlé alapot is.

A magas minőségnek és a szinte állandóan elérhető halhús utánpótlásnak köszönhetően az édesvízi halakat gond nélkül vissza lehet vezetni az étlapra. A diéták és az alakformálás korában a halételek könnyű, elegáns és különleges alternatíváját adhatják a nehéz sült fogásoknak, így érdemes velük kísérletezni. Az egészséges, gyors és finom halételeknek nem csak karácsonykor van helyük az asztalon.

értékelés