-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Csíráztatás házilag
Messze még a tavasz, egyre drágábbak lesznek a friss zöldségek. Könnyen túljárhatunk viszont a zöldség-importőrök eszén, ha a tettek mezejére lépünk és a zöldségeket csírával pótoljuk.
500 Ft-ért hozzá lehet jutni egy doboznyi csírához, de ha valaki kedvet érez a saját növényke neveléséhez, nyugodtan vágjon bele, bemutatom, hogy én hogyan csinálom.
Próba - csíra
A terv már régebben körvonalazódott a fejemben: 2 éve vettem egy csíráztató tálat, idén télen pedig neki is álltam a kísérletezésnek. Már most elmondhatom, hogy nem érdemes sokáig várni a csíratermesztéssel, mivel igazán eredményes és szórakoztató elfoglaltság, veszteni valónk pedig nincs.
A csíratál nem különösebben bonyolult szerkezet. Két részből áll: egy kerámia aljból - amelyet teljesen meg kell tölteni vízzel - és egy hasonló, de lukacsos emeleti részből - ezen fognak pihenni a magok. Aki ipari léptékben kíván csíráztatni, annak inkább a többemeletes, műanyag csíráztató tornyokat ajánlom figyelmébe.
Milyen magok alkalmasak?
Szerezzünk be étkezésre alkalmas magokat, a legjobbak erre a biobúza, lucerna, retek, zsázsa magjai. A biztonság kedvéért mossuk meg őket alaposan - hiába bio, mégiscsak ezeket fogjuk rágcsálni. A gyorsabb és egyöntetűbb csírázás kedvéért áztassuk be a magokat, amíg azok meg nem duzzadnak (gabonáknál 12 óra, apróbb magoknál 5-6 óra), majd ezután kezdődhet a csíráztatás.
A csíragyár felépítése
Ez a legegyszerűbb része a munkának: a beáztatott magokat egy fél napig, majd helyezzük el a lukacsos tálra, az alulra kerülő tálkát pedig töltsük színültig vízzel. A munka részével végeztünk is, a csíra el van vetve, minden megy magától. A magvak ilyenkor épp érintkeznek az alsó tál víztükrével. Ha sötétbe helyezzük a tálat, a csíra világoszöld marad és több B2-vitamin termelődik benne, míg ha fényen neveljük, abba belezöldül és feltöltődik C-vitaminnal. Meleg helyiségben gyorsabban, hűvösben lassabban kezdenek kicsírázni a magok.
A gabonaféléknek elég a 18°C is, míg a déli növények már csírakorukban is a melegebbet (22°C) kedvelik. Kedvező hőmérsékleten 5-6 nap múlva betakaríthatjuk az első csíratermést, közben csak annyi a dolgunk, hogy naponta 1-2 alkalommal folyó víznél átöblítsük a növénykéket.
Emeletes csíráztató tálban akár több magot is egyszerre nevelgethetünk - Forrás: Violettaságok
Először búzával próbálkoztam, mivel csupa jót olvastam róla: a búzacsíra nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, kobaltot és antioxidánsokat. Kiváló méregtelenítő, segíti az emésztést, tisztítja a májat, gyógyítja a gyulladásokat, jó hatással van a hormonok működésére. Erősíti az idegrendszert, szabályozza a vérnyomást és gátolja a rákos sejtek életben maradását. Mindezt persze állítólag teszi, de hát ki tudja?
További ajánlott magok:
- retek
- brokkoli
- vörös káposzta
Jóból is megárt a sok
Nem árt azonban mértékletesen fogyasztanunk a csíranövénykékből. A magoncok aktív anyagai ugyanis - a sok jó mellett, főleg érzékeny gyomrúaknak - kellemetlenséget is okozhatnak, ezért napi 2-3 evőkanálnál több csírát ne fogyasszunk. Hűtőben akár 1-2 hétig is tárolható, viszont, ha megbüdösödik vagy bepenészedik, ne sajnáljuk kidobni, néhány nap alatt újabb adag nevelhető.