-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Miért szeretjük a céklát?
Nemcsak finom az íze, hanem könnyen megfő, és a termesztése sem igényel különösebb hozzáértést. A céklát ültethetjük az ablakpárkányon elhelyezett mélyebb konténerbe is, és gyönyörködhetünk a zöld levelek nyújtotta látványban.
Mikor terem a cékla?
Májustól októberig mindig kapható friss cékla.
Milyen az egészséges cékla?
Megbízható helyről, hibátlan és nem fonnyadt gumójú céklát vásároljunk. Tovább eláll, ha nincs megmosva.
Hogyan tároljuk a céklát?
Hűvös helyen egy-két hétig eláll, de akár tovább is, ha megfelelő körülmények között tároljuk. A levelek egy-két napig frissek maradnak ha hűtőszekrényben tartjuk őket.
Le lehet fagyasztani a céklát?
Igen, ha előzőleg megfőztük.
Hogyan főzzük meg a céklát?
Csavarjuk le a levélszárakat úgy, hogy a tövük ép maradjon. Mossuk meg alaposan a céklát, és hámozzuk meg. Egy óra hosszáig süssük, vagy főzzük 20 percig.
Egyéb tudnivalók a cékláról
- A cékla májustól októberig frissen élvezhető, bár sokan azt gondolják, hogy mivel a gyökere fogyasztható, ezért téli zöldség.
- A céklát ősidők óta ismerik és fogyasztják. Hagyományosan a növény lila gyökerét találták ehetőnek, de találunk utalásokat arra, hogy a régi görögök a leveleket is beépítették étrendjükbe, de a vékony és hosszú gumót ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztották, legalábbis az 1500-as évekig. Nálunk a 17. században lett ismert a cékla.
- Úgy a gyökér, mint a levelek fogyasztásra alkalmasak, de valószínűleg az utóbbit kevesebben ízlelték meg.
- Természetesen amíg a céklaszezon tart, addig inkább nyers formájában salátaként élvezzük a céklát, mert az a legegészségesebb. Főve, sülve, grillezve és párolva is finom, de eltehetjük savanyúságnak is télire.
- A reszelt kis céklából ízletes saláta készíthető (például édesköménnyel fűszerezett céklasaláta zsályás krutonnal).
- A régi rómaiak vérképző hatást tulajdonítottak a céklának, de hashajtóként és lázcsillapítóként is használták.
- A nyers cékla kiváló C-vitaminforrás, bár főzéskor ez elvesződik a gumóból. Mivel a cékla vasat is tartalmaz, ezért „szuperételnek” tartják számon, amiből minél többet kell enni. A legújabb kutatások szerint a céklalé csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
- A cékla hámozás közben lilás foltot hagy az ujjakon és a vágódeszkán. Erre is van megoldás!
A cékla felhasználása - céklás receptek, savanyúság elkészítése
- A cékla levelei és a gyökere is fogyasztható. A leveleket ajánlatos közvetlenül betakarítás után hasznosítani, mert hamar elfonnyadnak. Készíthetünk salátát belőle, vagy egyszerűen csak megfőzzük és pürésítjük, mint a spenótot.
- A gyökér akkor a legízletesebb, amikor még kicsi, mert akkor édesebb, de még nem fás.
- Mindig úgy csavarjuk le a leveleket a gyökérről, hogy a száruk töve a helyén maradjon, így kisebb valószínűséggel fog elszivárogni a cékla leve főzés közben.
- Ha héjában főzzük meg, jobban megtartja vitaminjait. Súroljuk meg alaposan a céklát egy konyhai kefével, főzzük meg, majd utána könnyen lehúzhatjuk a héját.
- Főzzük 15-20 percig (a nagyobb darabokat vágjuk fel), de sütve is finom.
- A 180°C sütőben kb. 1 óra alatt sül meg. Akkor jó, ha már teljesen puha.
Hogy ne hagyjon foltot a cékla:
- Főzés előtt csavarjuk le a szárát, de annak töve maradjon a helyén, így főzés közben nem festi meg a vizet. Csak tálaláskor szeleteljük.
- Ajánlatos akkor lehúzni a héját, ha már megfőtt, de viseljünk konyhai kesztyűt, így nem lesz lila a körmünk egy hétig. Azért ne kövessük el azt a hibát, hogy fehér pólóban készítsük a céklasalátát.
Kevésbé ismert tények a cékláról:
- A cékla nagy mennyiségű bórt tartalmaz, ezzel magyarázható hírneve, mint ősi afrodiziákum.
- A cékla vörös festékanyaga a betain (trimetil-glicin) nyugtató hatással van az idegrenszerre, ezért a depresszió kezelésére használják.
- A cékla természetes festékanyagával színezi az eperlekvárt és a paradicsompürét.
- Ha a cékla lehűtött főzővizét a fejbőrbe masszírozzuk, megszünteti a korpásodást.