Készítsünk igazi kandiscukor különlegességet!

5
Készítsünk igazi kandiscukor különlegességet!
Vakációzó családunkat meglephetjük csíkos borsmenta ízű jégcsap-kandiscukorral, melynek elkészítési receptje nem azonos az áttetsző jégcsap-cukorka receptjével. Ha a borsmenta ízét nem kedveljük, nyugodtan használhatunk más aromát, például cseresznye- vagy citromízesítést.

Hogyan készítsünk borsmenta ízű kandiscukrot?

 

Hozzávalók:

  • 2 csésze cukor
  • ½ csésze kukorica szirup
  • ½ csésze víz
  • 2 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál borsmenta kivonat
  • élelmiszer-színezőanyag
  • főző spray


A borsmenta ízű jégcsap kandiscukor elkészítése

  1. Olajozzunk meg egy tepsit.
  2. Egy edényben keverjük össze a cukrot a kukorica sziruppal és a vízzel. Forraljuk fel és kavarjuk folyamatosan, amíg a cukor el nem olvad. Folytassuk a főzést, addig, ameddig a keverék hőmérséklete el nem éri a 151°C fokot.
  3. Vegyük le az edényt a tűzről és keverjük hozzá a citromlevet és az ízesítőt.
    candy
  4. Öntsük a keveréket a lapra és hagyjuk hűlni 30 másodpercig.
  5. Egy hőálló spatulát fújjunk be a főző sprayel, és toljuk vele a keveréket a szélekről a közepe felé. Ismételjük meg ezt a folyamatot, mindaddig, amíg annyira lehűl, hogy kesztyűs kezünk elviselje a hőmérsékletét (kb. egy percig). Konyhai gumikesztyűt használjunk, amelyre előzőleg permeteztünk a főző sprayből. Húzhatunk egy olcsó téli- vagy egy kertészeti kesztyűt a konyhai kesztyű alá, így jobban védjük a kezünket a hőtől.
  6. Kesztyűs kézzel vegyünk fel egy darabot a masszából és húzzuk 30 cm hosszúságúra. Hajtsuk félbe, majd nyújtsuk meg ismét, de a művelet közben csavarjuk is.
  7. Vegyünk egy tenyérnyit a masszából, és dolgozzuk bele a színezőanyagot. Ez adja majd a jégcsap- kandiscukor színes csíkozását. Nyújtsuk meg, és húzzuk ezt a darabot is a fehér színűvel egyforma hosszúságúra és vékonyra (kötél vastagságúra).
  8. Helyezzük a két darabot szorosan egymás mellé. Hajtsuk ketté és a végétől kezdve nyújtsuk és csavarjuk, amíg egy kb. másfél cm átmérőjű és 15 cm hosszú fonatot nem kapunk. Vékonyítsuk el a cukorfonat végét, úgy hogy kúp alakot kapjunk, vagyis pont egy jégcsapformát, majd vágjuk le a fonatról, és vékonyítsuk az újonnan keletkezett véget. Ollóval is levághatjuk ezt a jégcsapocskát. Addig végezzük ezt a műveletet, amíg el nem fogy a massza, de vigyázzunk, mert, ha kihűl a massza, akkor megkeményedik és nem formázható.
  9. Tegyük a jégcsap-kandiscukrokat egy tepsibe, majd, ha kihűltek tároljuk őket egy zárt dobozban!
értékelés