Szobanövények

Szeretném megtudni, hogy a begónia hogyan szaporítható?

kategória Szobanövények
Jelleg Ápolás
Kérdező Tesi
Szakember Csonka Viola

Kérdés

Szeretném megtudni, hogy a begónia hogyan szaporítható? A sok eső miatt a földben lévő része elrohadt, a felső részét megpróbálom vízben kigyökereztetni. Sikerülni fog-e, vagy erre más mód van? Netán rögtön földbe ültessem?

Válasz

Begyökeresedés után szárazságtűrő, de igazán jó eredményt egyenletesen nyirkos talajban ad. Nagyon nedves talajban, túlöntözés esetén tőrothadás keletkezhet. Magától is elágazódó, de visszacsípéssel meggyorsítható az oldalhajtások növekedése, úgy zömökebb növény lesz belőle. A begóniát egyszerű szaporítani. Vágjunk dugványokat. A legszebb begóniákat hajtásdugványokból nevelhetjük, de levéldugványokat is használhatunk erre a célra. Bár a dugvány ok egész évben gyökeresednek, a szaporításra mégis legjobb közvetlenül virágzás után sort keríteni. Négy hónap a virágzásig A körülbelül 8 cm hosszú hajtásdugványokat közvetlenül a levél alatt vágjuk le, majd távolítsuk el a legalsó levélpárt. A dugványok akár vízben is meggyökeresednek,de jobb, ha homok-tőzeg-föld keveréket használunk. Gondoskodjunk a szokásosnál valamivel magasabb hőmérsékletről. Napsütés ellen műanyag fóliával védhetjük a növényeket, a föld ne legyen túlságosan nedves, mert könnyen fennáll a rothadás veszélye. A meggyökeresedett növényeket ültessük 11-12 cm átmérőjű cserépbe. A bokrosodást elősegíthetjük, ha többször egymás után lecsípjük a hajtáscsúcsokat. Vigyázzunk az átültetésnél A többi begóniafajtához hasonlóan az elatior-hibridek is törékeny növények. Húsos, nedvdús részeik legapróbb sérülése is rothadás os fertőzést idézhet elő - a leggyakrabban lisztharmatot. Bánjunk tehát óvatosan a begóniával, különösen átültetéskor. A cserép aljára tegyünk egy réteg nedves tőzeget vagy virágföld-tőzeg keveréket, és helyezzük rá a növényt. A földlabda köré töltsünk virágföldet. Ezután állítsuk begóniát árnyékos helyre.
Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »