Kántorjánosi meggyfámat megtámadta valamilyen gombabetegség. Mi lehet a baj, és mi az ellenszere?
Kérdés
Kántorjánosi meggyfámat megtámadta valamilyen gombabetegség. A meggyszemek szépen fejlődtek, majd amikor már majdnem szedés érettek lettek megjelent rajtuk egy kis feketés-barna matt folt, ami rohamosan növekedett. Mire szüretelhettük, az összes meggyszemen megjelent, és összeaszalódtak a gyümölcsök.
Kora tavasszal rézzel permeteztük, majd virágzásban monília ellen is kétszer megszórtuk Fundazollal. A levélzet teljesen egészséges.
Már tavaly is jelentkezett ez a baj, de csak kis mértékben, és akkor még nagyrészt le tudtuk szedni idejében a termést.
A környező kertekben is hasonló a helyzet a meggyel kapcsolatban.
Mi lehet a baj, és mi az ellenszere?
Válasz
Az éredő meggy terméseken a fómás és a glöospóriumos betegség is okoz besüppedő foltokat általában a gyümölcsök alján. Különösen esős, csapadékos időjárás esetén gyakori megjelenésük. Ellenük a mankoceb hatóanyagú kontakt, és a tiofonát-metil, azoxistrobin, ciprodinil, difenokonazol hatóanyagú felszívódó hatású szabadforgalmú gombaölő szerek hatásosak. Eredményes védelemhez sziromhullás után már szükséges a permetezés.
Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »