kedves érdeklődő!
Kömény - Carum carvi
Ismert egyéb nevei: konyhakömény, kerti kömény, fűszerkömény.
Vadon élő változatai Közép- és Észak- Európában, Ázsiában honosak. Hazánkban nyirkos réteken vadon is gyakori.
Termesztése Európa majdnem minden országában elterjedt.
Jellemzői:
Magyarországon egy- és kétéves típusai vannak termesztésben.
A kétéves kömény (Carum carvi forma biennis) egy-másfél méter magasra nő. Az első évben tőleveleket hoz, a második évben virágzik és a magja júniusban érik.
Az egyéves kömény (Carum carvi forma annua) valamivel magasabbra nő, még a vetés évében virágzik, és augusztusra termését be is érleli.
Az egyéves kömény magja kevésbé pereg.
Környezeti igényei:
Vízigényes, hőigénye nem nagy, optimális hőigénye 16-20 °C. A kétéves növények tőlevélrózsás alakjai a téli fagyokat jól átvészelik. A napos fekvést, középkötött, tápanyagban gazdag, nyirkos talajokat kedveli.
Szaporítása:
Mindkét forma márciusban, szabadba történő magvetéssel szaporítható. A vetés mélysége 1,5-2 cm.
Hatása:
Gyomorerősítő, görcsoldó, szélhajtó.
Felhasználása:
Gyógyhatása miatt tea formájában, de főleg fűszerként hasznosítjuk, Kenyere, péksütemények, burgonyás ételek, párolt húsok, káposztafélék, sajtok, tészták, saláták, italok kiváló ízesítője.
Szedése:
A termés beérésekor. A hajtásokat összekötjük, zacskóba téve függesztve szárítjuk.