Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy az általam nemrég megrendelt Goji bogyó, melynek latin neve Schisandra chinensis, megegyezik-e a Lycium barbarum, vagy más néven Lycium chinensis nevű hazánkban is gyakori közönséges gyomnövénnyel? Több helyen is olvastam, hogy az utóbbiból is készítenek kivonatokat, és fogyasztják is a bogyóját, de erről tudom, hogy agresszívan terjed, kiirthatatlan.
Előre is köszönöm válaszát!
Kedves Érdeklődó!
A goji bogyó latin neve nem Schisandra chinensis. Kínában Ruscus aculeatus néven terjedt el. És igen, nálunk Lycium Barbarum-ként ismert. De ne keverjük össze a Lycium chinensis-szel.
Az észak-kínai Ningxia Hui Autonóm területen élők számára a Lycium Barbarum egy kisméretű, vörös, gyógyhatású bogyó, amelyet a nyugaton élők farkasbogyóként ismernek, Ázsia-szerte pedig Di Gu Zi-nak, Kei Tze-nek vagy Gou gi zi-nek (Gojinak) hívnak.
Kínában csupán 10 Lycium faj létezik. Ezek közül 7 faj, 3 fajta és 35 kultúrnövény-változat található Észak-Kínában. Ezek közül a legnagyobb megbecsülésnek gyógyhatásának köszönhetően a Lycium Barbarum örvend... A többit rosszabbnak vagy másodrangúnak tartják.
A Lycium Barbarum kizárólag Észak-Kína Sárga folyóhoz közeli kis területén nő: a Ningxia Hui Autonóm Területen és a Xinjiang Uygur Autonóm Területen.
A Lycium Chinense Miller, a farkasbogyó nagyon közeli, mindamellett jól megkülönböztethető rokona mind a tápanyagtartalmat, mind pedig a bioaktív tulajdonságokat tekintve alulmarad a kínai farkasbogyóval szemben. A Lycium Chinense Miller Észak-Kína Ningxia, Gansu, Hebei, Nei Monggol, Qinghai, Shanxi és egyéb területein őshonos.
Ha további részletek érdeklik, kérem olvassa el cikkünket a témában >>