Aranyhegy Furmint: nem csak a fajtát domborítja

Aranyhegy Furmint: nem csak a fajtát domborítja
Dűlőszelektált, terméskorlátozott, a prémium borfogyasztók számára készült tétel - mesél az Aranyhegy dűlői furmintról Kolcsár Zoltán.

A Somlón termett borok savban gazdagok, magas extrakttartalmúak, tüzesek. A bazalton kialakult talajok különleges illat-, ízvilágot adnak a bornak: fiatalon még csak tűzkő illatúak, az érlelést követően, pedig már animális jegyekkel is gazdagodnak. Lassú fejlődésűek és lassan is öregednek, általában tölgyfahordóban érleltek.

Aranyhegy Furmint 2006 (Tornai Pincészet, Somló)

Egy chilei szaklap az alábbiakat írja a borról: A somlói borvidék borai markánsak, a fajták személyiségjegyei kidomborodnak és a gyümölcsösséghez saváradat párosul. Ez a bor érett almaillattal kezd, de utána kicsit leül. Később fehér gyümölcsök és hárs jelennek meg, ízei frissek, hosszúak és elegánsak. Végül feltűnik  "a birs a maga ragyogásában és magasztosságában" utalva a terroir kirobbanó erejére. (Forrás: bormarketing.hu)

A 2006-os tétel itthon is sikeresnek számít: 2007. tavaszán a Pannon bormustrán a fehérborok között Csúcsbor minősítést nyert.

Hallgassuk, mit mesél a borról a pincészet szakembere: 

 

(A videó lejátszásához gyors internetkapcsolat és friss flash-lejátszó szükséges. Kapcsold be a hangszórókat, vidd a kurzort a fenti képernyő fölé és kattints a lejátszás-gombra. Dőlj hátra - mozi van!)

Tornai borok még:

A videót a LIONS Média készítette a Foodapest 2007 rendezvényen.

értékelés