Snidling: vitaminban gazdag gyomorerősítő

5
Snidling: vitaminban gazdag gyomorerősítő
Sokszor a legegyszerűbb ételek a legfinomabbak: most éppen egy frissen sült, ropogós, vajas kenyérre gondolok, snidlinggel megszórva.

Természetes körülmények között - szabadföldben -  nyáron szüretelhetjük a legzamatosabb snidlingszálakat. Cserepes változatával mégis leggyakrabban a tél folyamán találkozunk: decembertől tavaszig érkezik a legnagyobb mennyiségű hajtatott metélőhagyma a fűszergyárból.

(A videó lejátszásához gyors internetkapcsolat és friss flash-lejátszó szükséges. Kapcsold be a hangszórókat, vidd a kurzort a fenti képernyő fölé és kattints a bal alsó sarokban megjelenő lejátszás-gombra. Dőlj hátra - mozi van!)

A metélőhagyma (Allium schoenoprasum) évelő növény, cserépben vagy szabadföldben is viszonylag könnyedén termeszthető. Magvetését már március végén elkezdhetjük. Gondozott, mélyen felásott talajba vessük, mert gyökerei mélyre hatolnak. A fejlődés kezdeti szakaszán - a magvetés, illetve az ültetés után - bőséges vízutánpótlást igényel, de később már elviseli az időleges szárazságot, ezért öntözés nélkül is termeszthetjük. Első évben érdemes erősíteni a snidling-gyepet, s csak a második évtől kezdjük metélni, akár kétszer-háromszor is egy szezon alatt. Ne sajnáljuk, 2-3 cm mélyen (ennyi maradjon) vágjuk le hajtásait. Frissen fogyasztva a legjobb!

 

 

snidling extra

  • A snidling a fokhagymához hasonló anyagai miatt rendkívül egészséges, gyomorerősítő, bélfertőtlenítő.

  • Gazdag A- és C-vitaminban, magas a vas- és kéntartalma.

  • Lila virágait a virágkötészetben is szívesen használják. Egy ősi hiedelem szerint a ház köré felakasztott snidlingcsokrok távol tartják a bajt a háztól.

  • A virág- vagy zöldségágy szegélynövényeként ültetve távol tartja a kártevőket és a kórokozókat.

 

A metélőhagymát ételek fűszerezésére használjuk, az apróra vágott zöld, cső alakú levélkéket pedig a vajas kenyérre szórjuk. Lehetőleg minél frissebben fogyasszuk, vagy felhasználásig fagyasszuk le, mert hosszabb tárolás alatt értékes beltartalmi anyagai gyorsan lebontódnak. A metélőhagymát zöld növényként vásárolhatjuk, vagy áprilistól júniusig a szabadba, illetve kis ládába vethetjük. Egy paradicsomos rekesznyi földfelületre 10 g mag elegendő. A mag friss legyen, mivel a csírázóképesség egy év után már nem kielégítő.

 

A snidling a fokhagymához hasonló anyagai miatt rendkívül egészséges
A metélőhagyma (Allium schoenoprasum) évelő növény


A magoncokat 5-8 hét múlva kiültetjük a kertünk szélére vagy a fűszernövényágyba úgy, hogy 20-30 kis növényt összefogunk, és a csomókat 25 x 30 cm térállásba telepítjük. Ősz felé az ilyen magunk nevelte tövekről már vághatunk leveleket, az az évi hajtatás azonban túl korai lenne. A metélőhagymatövek egy részét csak a következő évben tartalékoljuk a téli hajtatásra, vagyis ezekről a tövekről nyáron semmit nem vágunk le, az állományt ásványi összetett műtrágyával tápoldatozzuk, és valamennyi virágot eltávolítjuk. Egyébként a többi metélőhagyma is, amelyekről egész évben leveleket vágunk, négyhetenként kapjon tápoldatot. Erre a célra a kloridszegény ásványi összetett műtrágyák mellett gyorsan ható virágtrágyák (Hakaphos, Mairol, Substral stb.) szintén alkalmasak. Egy liter vízhez 3-5 g műtrágyát adunk. Ahhoz, hogy már januártól legyen friss metélőhagymánk, a tartalékolt növényeket november első felében kiássuk, és nagyon mostoha módon a szabadban kupacba dobáljuk. A tél folyamán szükség szerint a megfagyott csomók egy részét felengedés céljából a pincébe visszük. Ezután a gyökérlabdát egy 12 cm-es cseréphez igazítjuk, miközben a túl buja gyökérzetet visszakurtítjuk, illetve a túl nagy növénycsoportokat késsel félbevágjuk, és egészen kevés földdel cserepekbe ültetjük. Ha ezeket a konyhaablak mellé állítjuk, és a földet kellően nedvesen tartjuk, a betakarításra nem kell sokáig várnunk.

A videót a Média Online készítette dr. Kukla Miklós és Papp Ákos, kertészmérnök közreműködésével.

értékelés