-
Programmatic specialista
-
Autószerelő
-
Eladó, szabász
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Kisgyermeknevelő gondozó
-
Sofőr
-
Pincér
-
Épületkarbantartó munkatárs
2023. 10. 27
-
Pék - Kemencés
2023. 10. 27
-
Összeszerelő pozíció 2 műszakban Kunszentmiklóson
2023. 10. 27
-
Gépkezelő munkatárs (Szeged)
2023. 10. 27
-
Karbantartás támogató technikus
2023. 10. 27
-
Szállodai Karbantartó / Villanyszerelő
2023. 10. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Lássuk, melyek a hagyma legfontosabb felhasználási területei?
A hagyma felhasználása a gyógyászatban:
Kitűnő vizelethajtó, fertőtlenítő és tisztítja a légutakat. A vöröshagyma ajánlott szív- és érrendszeri megbetegedések esetében, rák megelőző és gyulladásgátló hatása közismert.
Csökkenti a vér koleszterin szintjét. Hatásos még megfázások, szívbetegségek és cukorbaj esetében is.
A vöröshagyma aktív vegyületei gátolják a rákos sejtek növekedését, segítenek a szívbetegségek gyógyításában, megakadályozzák az agyvérzés kialakulását, csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, serkentik az immunrendszert.
Antibakteriális és gombaellenes hatása miatt enyhíti a gyomorbántalmakat, hasznos a gyomor- és bélrendszeri betegségek kezelésében is. Akárcsak a fokhagyma segít megelőzni a trombózis kialakulását és csökkenti a magas vérnyomást.
A sárga- vagy a fehér hagyma összetevői egy idő után emelik a HDL-koleszterinszintjét a szervezetben.
A hagyma felhasználása a gasztronómiában:
Édességek és desszertek kivételével szinte minden étel kitűnő ízesítője, a hagyma. Használható vágott, reszelt vagy akár darált formában is. Reszelve, remek fűszere a krémes állagú ételeknek. Mivel nyers formában hamar kesernyés íze lehet, ezért tartósíthatjuk kevés ecet vagy citromlé hozzáadásával. Melegítéssel, főzéssel változik az íze, édesebb, aromásabb lesz.
Közép-Európában sült hagymakarikákkal díszitik az ételeket. Indiában a hagyma a mártások és szaftok alapanyaga. Az Egyesült-Államok déli részén és Mexikóban kedvelik a szárított változatot, melyet fűszerként hagymapor formában használnak. A hagymapor íze különbözik valamelyest a friss hagymáétól. A szárított hagyma folyadéktartalma kivonódik a szárítás során, ezért nem ajánlott száraz ételek ízesítésére.
A hagyma remek fűszere a húsféléknek, leveseknek, salátáknak és pörkölteknek.
A gyöngyhagyma (Allium Ascalonicum) rokonságban áll a vöröshagmával, de kisebb, íze rafináltabb és kevésbé csípős.
A mogyoróhagyma Franciaország északi részén elterjedt, leginkább sütve fogyasztják.