A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: big_pic

Filename: controllers/article.php

Line Number: 2057

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: img_path

Filename: controllers/article.php

Line Number: 2065

Otthonra lelt nálunk is a kefevirág - így gondozd! - Erkély és terasz - Díszkert

Otthonra lelt nálunk is a kefevirág

5

Ennek az életerős cserjének a kinyílt füzérvirágzata leginkább egy üvegmosó kefére hasonlít. Jól beválik, ha valami újdonságra vágyunk... 

A kefevirág (Callistemon citrinus)

Ausztrália száraz, meleg területeiről származó díszcserje, eredeti élőhelyén akár 5-6 méteres, örökzöld bokorrá vagy fává is megnőhet, nálunk a nagyméretű dézsák jellegzetes növénye. Nevét piros virágairól kapta, amely a száron körkörösen nyílnak, ebből emelkednek ki a sárga hosszú porzószálak, amely eygütt valóban üvegmosó fekéhez teszik hasonlatossá.

Évente kétszer is virágzik, először tavasszal május-júniusban, majd még egyszer augusztus-szeptemberben. Az egyes virágzások időtartalma kb. 2 hét. A kefevirág sötét narancs-piros virágzata szárítva virág- és lombkompozíciókban egyaránt jól érvényesül.

Vegetációs időben érdemes kéthetente tápoldatozni, balkonnövények vagy mediterrán növények számára összállított tápoldattal.

 

Otthonra lelt nálunk is a kefevirág

Napos, meleg helyet kedveli. Savanyú ültetőközeget és lány öntözővíznek örül a legjobban, viszont a leanderrel ellentétben a pangó vizet nem tűri, gyökerei elrothadnak.

Télen fagymentes, hűvös és szellős helyet igényel, locsolni ilyenkor csak nagyon ritkán szükséges. Tavasszal a bokros hajtások megjelenésekor újra gyakrabban öntözzük.

 

kefevirag_callistemon_02

Évente kétszer virágzik

Metszése:

Elvirágzás után érdemes visszametszeni hajtásvégeit.

Hőigény: átlagos meleg, télen legalább 7 °C.

Fényigény: Sok fényt kíván, napsütötte helyen fejleszti a legszebb virágokat.
A kefevirág szaporítása: Augusztusban fás dugványról viszonylag könnyedén szaporítható, homokkal kevert talajban gyökereztessük. Arra kell csak figyelnünk, hogy hideg talajban nem gyökeresedik, minimum 20 fokot kell biztosítanunk számára.


kefevirag

Levelei megdörzsölve friss citrusillatúak


További kedvelt dézsás növények:

értékelés