5
Különlegességek az erkélyen
A válogatott zöldségnövények között biztosan nem lesz okunk az unatkozásra. Nagyon sok zöldségfajnak és -fajtának egész különleges a virágja, levélének színe vagy alakja. Ilyen növények pl. a patisszon, a padlizsán, a téli káposzta vagy a mángold.

A díszkáposzta fodros levelei fehérek, rózsaszínűek, kékeszöldek, lilák lehetnek. De nemcsak a díszkáposzta, hanem a káposztafélék családjának más fajai (és fajtái) is kitűnnek érdekes színükkel vagy alakjukkal. Pl. a 'Blusta GS' nevű karalábéfajta szára és gumói kékesibolya színűek.

A bimbóskel a szárán spirál alakban körbefutó parányi „fejecskéivel", rügyeivel vagy bimbóival gyönyörködtet.

A karfiol egy alfaja, a 'Romanesco', virágrügyeinek toronyszerű elrendeződésével ejt ámulatba. Az Ázsiából származó pak choi azzal a kontraszttal gyönyörködtet, ami sötét, telt zöld leveli és világítóan fehér szárai között mutatkozik.

romanesco-karfiol
'Romanesco' karfiol

 

A mángold élénk sötétpiros levélnyelei ('Rhobarb Chard'), a cukkini halványzöld termései életet visznek az amúgy sem egyszínű zöldségeskertbe. Kísérletezzünk különleges alakú termésekkel. A cukkini és a padlizsán nem csupán a megszokott hosszúkás formákban fejlődhet, egyes fajták termése gömb alakú ('Rondini' fajtájú cukkini).

Sokan ismerik a patisszon jellegzetes terméseit is, amelyek alakja repülő csészealjra emlékeztet. Nagyon sok, terméséért termesztett zöldségnövény virágai is vetekednek szépségben, színben és alakban nagyon sok dísznövénnyel. A cukkini és a tök virágai aranysárgák, a tojásgyümölcsei halvány lilák. Nem szabad elfelejtkeznünk az érett termésekről: ezek között is találunk egészen pompásakat. Gondoljunk csak a babnövények bíborpiros, fekete vagy sárga hüvelyeire, a fehér és csíkos padlizsánra, a sárgán és pirosan csíkos paradicsomra ('Tigerella'), vagy a fekete paprikára ('Purple Bell').

Egyszer érdemes kipróbálni e különlegességeket!

beta-vulgaris-mangold
Mángold (Beta vulgaris var. cicla)

 

Mángold (Beta vulgaris var. cicla)

  • Termőhely: napos, félárnyékos
  • Megjelenése: különböző mangoldfajták világítóan fehér, sárga vagy piros levél-nyelei igazi szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak.
  • Gondozás: áprilistól humuszos-homokos talajba vetjük, és az erkélyre állítjuk. A ritkításkor (vagy kiültetéskor) 15 cm-enként hagyjunk egy növényt. Rendszeresen öntözzük, 14 naponként trágyázzuk.
  • Szüret: a nyár folyamán a külső leveleket levágjuk és felhasználjuk. Enyhe időben a szüret elhúzódhat késő őszig, ill. kora tavasztól kezdődhet.
  • Jó tanács: a szép, nagy leveleket a spenóthoz hasonlóan készíthetjük el.

 

patisszon-viraga
Patisszon (Cucurbita pepo)

 

Patisszon (Cucurbita pepo)

  • Termőhely: napos.
  • Megjelenése: a patisszon termése nagyon mutatós, egyesek kis repülő csészealjra emlékeztetnek.
  • Gondozás: a fagyosszentek után vetjük. Terméskötés után rendszeresen trágyázzuk, nyáron bőségesen öntözzük. A hervadt virágokat szedjük le a termésről, hogy a romlást megelőzzük. A lisztharmatra ügyeljünk.
  • Szüret: a termés fogyasztható, ha a héja kemény és a szára könnyen törik.
  • Jó tanács: említésre méltó fajták a 'Patina', 'Pattipan', 'White Bush', 'Turks Turban'.

 

padlizsan
Padlizsán (Solanum melongena)

 

Tojásgyümölcs vagy padlizsán (Solanum melongena)

  • Termőhely: napos, védett.
  • Megjelenése: a tojásgyümölcs, padlizsán vagy török paradicsom kifejezetten napfénykedvelő, amely csak meleg fekvésben fejlődik szépen.
  • Gondozás: a fő- és az oldalhajtásokat kurtítsuk meg, amikor a növények elérték a 30 cm-es magasságot. Terméskötéskor dolgozzunk a talajába paradicsomtrágyát. A bársonyvirággal (Tagetes) elegyes termesztése csökkenti a levéltetvek fertőzésének veszélyét.
  • Szüret: a padlizsánt szeptemberben szedjük, amikor a termések sötétlilák, és legalább 12 cm nagyok.
  • Jó tanács: erkélyre válaszunk kis termésű fajtákat.

 

teli-kaposzta
Téli káposzta (Brassica oleracea var. sabellica)

 

Téli káposzta vagy takarmánykáposzta (Brassica oleracea var. sabellica)

  • Termőhely: napos, félárnyékos
  • Megjelenése: a csíkos, hullámos levelek nagyon mutatósak.
  • Gondozás: áprilistól a magokat szemenként cserépbe vetjük. Májusban nagyobb cserépbe ültetjük. Szeptember közepétől a fiatal hajtásokat kicsavarjuk. A levelek fonákját vizsgáljuk át a fehér káposztalepke petéi után kutatva.
  • Szüret: az igazi zamat a fagyok után alakul ki a növényben. Főzéshez a zsenge leveleket szedjük a növény koronájából.
  • Jó tanács: megfelelően védett helyen még télen is szüretelhető.

konyhakert-az-erkelyen

 

 

 

 

Forrás: Konyhakert az erkélyen

 

értékelés